Svet

EU preti Mađarskoj zbog Ukrajine: Vi imate pištolj, ali mi imamo bazuku i sabotiraćemo vam ekonomiju

Brisel bi mogao da blokira finansiranje Mađarske, ako Budimpešta ne skine veto na EU pomoć Ukrajini
EU preti Mađarskoj zbog Ukrajine: Vi imate pištolj, ali mi imamo bazuku i sabotiraćemo vam ekonomijuGetty © Ajpek Orsi / Stringer

Evropska unija će sabotirati ekonomiju Mađarske ako premijer Viktor Orban nastavi da blokira pomoć Ukrajini, piše "Fajnenšel tajms", pozivajući se na strateški dokument zvaničnika EU.

Prošlog meseca Mađarska je stavila veto na dodatnih 50 milijardi evra pomoći EU Ukrajini, a Orban je obećao da će zaustaviti bilo koji budući finansijski paket za Kijev. EU sada planira da namerno cilja na ekonomske ranjivosti Mađarske, ugrozi njenu valutu i podrije poverenje investitora u Budimpeštu.

"U slučaju nepostojanja dogovora (na samitu) 1. februara, drugi šefovi država i vlada bi javno izjavili da u svetlu nekonstruktivnog ponašanja mađarskog premijera (...) ne mogu da zamisle da će Budimpešti biti obezbeđena sredstva EU", navodi se u dokumentu koji citira "Fajnenšel tajms".

Dalje je navedeno da bi bez finansiranja "finansijska tržišta i evropske i međunarodne kompanije mogle biti manje zainteresovane za ulaganja u Mađarsku".

Ovo bi moglo "brzo da izazove dalje povećanje troškova finansiranja javnog deficita i pad valute", navodi se u izveštaju i podseća da "radna mesta i razvoj u velikoj meri zavise" od stranih finansija i EU fondova.

Troje diplomata EU izjavilo je za "Fajnenšel tajms" da mnoge zemlje podržavaju plan. "To je ucena", objasnio je jedan od njih.

Drugim rečima: "Ovo je Evropa koja govori Viktoru Orbanu 'dosta je bilo, vreme je da se saberete. Vi možda imate pištolj, ali mi imamo bazuku'", rekao je Mudžtaba Rahman, direktor za Evropu konsultantske kuće "Jurejža grup".

Mađarski ministar za EU Janoš Boka poručio je da Budimpešta neće "popustiti pod pritiscima...Mađarska ne uspostavlja vezu između podrške Ukrajini i pristupa fondovima EU i odbija druge strane koje to čine", rekao je on.

image