Svet

Kličko: Potrebna nam je nova mobilizacija, izbori bi uništili zemlju iznutra

Moramo zaustaviti političke razlike, razmišljati o višim interesima zemlje i održati jedinstvo, poručio je gradonačelnik Kijeva u razgovoru sa francuskim medijima
Kličko: Potrebna nam je nova mobilizacija, izbori bi uništili zemlju iznutra© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Izbori u zemlji za vreme oružanog konflikta bili bi "otrov" za državu, rekao je u intervjuu za francuski "Point" gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

"Ovo bi moglo da uništi Ukrajinu iznutra. Pre nego što ih organizujemo, svakako moramo sačekati kraj rata. Dok čekamo, moramo zaustaviti političke razlike, razmišljati o višim interesima zemlje i održati jedinstvo. Za sada mi je jedina ambicija da radim dobro, jako dobro za svoje sugrađane", rekao je Kličko, odgovarajući na pitanje novinara da li će se kandidovati za predsednika Ukrajine u slučaju da se izbori održe. 

Komentarišući kritike koje je upućivao na račun predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, Kličko je poručio da on nije kritikovao Zelenskog, već mu je, kako kaže, davao savete, budući da oseća zaokret ka autokratiji, koji ga brine. 

Gradonačelnik Kijeva je potvrdio da je Ukrajini potrebna nova mobilizacija i dodao da je do sada iz Kijeva u vojsku stupilo 100.000 muškaraca i žena. 

"Potrebna nam je nova mobilizacija kako bismo obezbedili rotaciju vojnika koji su na prvoj liniji fronta. Ali, ekonomija je i dalje važna, kao i bezbednost žena i dece koji žive u pozadini. Svaki vojnik ima porodicu i želi da zna da je ona bezbedna. Moramo biti jaki na frontu, ali i pozadi", zaključio je Kličko. 

image