Svet

Novi američki rekord: Broj osoba sa sifilisom na najvišem nivou u poslednjih 70 godina

Kako je saopšteno i iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, trenutno je zabeleženo 207.000 slučajeva
Novi američki rekord: Broj osoba sa sifilisom na najvišem nivou u poslednjih 70 godinawww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Broj slučajeva teške polno prenosive bolesti sifilis je u porastu u SAD i trenutno je na najvišem nivou u poslednjih 70 godina, prenosi "Blumberg". 

Kako je saopšteno i iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, zaraženih je za 17 odsto više nego 2022. godine i trenutno je zabeleženo 207.000 slučajeva. Poređenja radi, pre dve decenije bilo bi tek nešto više od 30.000 slučejeva infekcije.

Kako objašnjava "Blumberg", infekcije sifilisom su poslednjih godina u porastu zbog smanjenja finansiranja lokalnih agencija za javno zdravlje, a i kao posledica češće upotrebe droga i upražnjavanja nezaštićenog seksa.

Ministarstvo zdravlja i socijalnih usluga je zato prošle godine oformilo Radnu grupu za sifilis.

"Potreban nam je odgovor cele države", rekao je ovim povodom Džonatan Mermin, direktor Nacionalnog centra za prevenciju side, virusnog hepatitisa, polno prenosivih bolesti i tuberkuloze.

Sifilis kod ljudi može godinama da bude u stanju mirovanja, a da zatim izazove brojne zdravstvene probleme, uključujući slepilo, ali i smrt.

Posebno je problematično ukoliko se zarazi trudnica, zato što se bolest može preneti na fetuse i bebe, i može se završiti smrtonosnim ishodom. Ukoliko prežive, zaražena deca mogu imati doživotne zdravstvene probleme. 

Infekciju izaziva bakterija treponema palidum i jedan od najranijih simptoma je  bezbolna ranica na mestu kontakta ili osip.

Najbolji lek za sifilis trenutno je vrsta penicilina koju prodaje "Fajzer" pod imenom "bicilin L-A". Međutim, da situacija bude još teža, od aprila vlada nestašica ovog leka zbog velike potražnje. 

image
VV inauguration
banner