Svet

Međunarodni sud pravde proglasio se nadležnim za deo slučaja Ukrajine protiv Rusije

Pred sudom je ostalo samo jedno pitanje: da li je Ukrajina izvršila genocid u Donbasu, saopštili su iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Međunarodni sud pravde proglasio se nadležnim za deo slučaja Ukrajine protiv Rusije© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Pred Međunarodnim sudom pravde ostaje jedno pitanje – da li je Ukrajina izvršila genocid u Donbasu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, a prenose "RIA Novosti".

Naime, Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu danas je doneo presudu po kojoj slučaj koji je protiv Rusije podnela Ukrajina, uz tvrdnju da je Moskva prekršila međunarodno pravo kada je optužila Ukrajinu za genocid, može da se nastavi.

Ukrajina je podnela zahtev Međunarodnom sudu pravde nekoliko dana nakon početka ruske Specijalne vojne operacije u februaru 2022. godine, prenosi Rojters.

"Sud je sa 15 glasova prema jednom odlučio da je nadležan za suđenje na osnovu člana 9. Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida", saopštila je predsednica suda Džoan Donogju na početku ročišta.

Donogju je takođe rekla da je sud UN odbacio šest preliminarnih prigovora koje je iznela Rusija i proglasio je prihvatljivim.

Međunarodni sud pravde je od 18. do 27. septembra 2023. održao saslušanje po tužbi Ukrajine protiv Rusije iz februara 2022. zbog kršenja konvencije o genocidu. Rusija je 3. oktobra uložila preliminarne prigovore na nadležnost suda i prihvatljivost tužbe, što je danas MSP odbacio i potvrdio svoju nadležnost po ovom pitanju.

Prethodno, sudije su odbacile zahtev Ukrajine da donesu odluku o tome da li je ruska vojna operacija povredila Konvenciju o genocidu iz 1948.  

Podsećajući na tu odluku, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je u saopštenju da je, kao rezultat toga, pred sudom ostalo samo jedno pitanje - da li je Ukrajina izvršila genocid u Donbasu. 

"Kijev se stavio na optuženičku klupu kao deo sopstvenih tvrdnji. Ostaje samo da se aplaudira kijevskim 'majstorima' i njihovim zapadnim pokroviteljima: pucali su sebi u nogu", navodi se u saopštenju.

image