Svet

Nemci zabrinuti: Hoće li NATO preživeti Trampov povratak?

Sve izvesnije šanse Donalda Trampa za pobedu na američkim izborima glavna su tema u Berlinu koji se boji konačnog raspada vojnog bloka
Nemci zabrinuti: Hoće li NATO preživeti Trampov povratak?© Tanjug/AP Photo/John Minchillo, File

Nemačko rukovodstvo sve više brine da NATO neće moći da preživi eventualni reizbor republikanskog lidera Donalda Trampa za predsednika Amerike, piše "Njujork tajms".

Obraćajući se svojim pristalicama u Las Vegasu prošlog meseca, Tramp je izjavio da SAD "plaćaju za NATO, a da od toga ne dobijaju toliko", dodajući da "ako nam ikada zatreba njihova pomoć, recimo da smo napadnuti, ja ne verujem da će oni biti tu"

A to je samo pojačalo strahove ostalih lidera Alijanse, a naročito Nemaca, da bi SAD, u drugom Trampovom mandatu mogle da napuste savez.

Nezvanični razgovori koji se navodno vode u Berlinu i drugim evropskim prestonicama, navodno su usredsređeni na potencijalnu dezintegraciju bloka i označavaju "zapanjujući preokret razmišljanja" u poređenju sa razgovorima o "novom jedinstvu" nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

"Razlog za njihovu zabrinutost je rastući pesimizam oko toga da će Sjedinjene Države nastaviti da finansiraju ukrajinsku borbu", objavio je "Njujork tajms", govoreći o višemesečnom zastoju u Kongresu oko najnovijeg paketa od 60 milijardi dolara za Kijev koji je predložio predsednik Džozef Bajden.

Republikanci deblokadu dalje odbrambene pomoći Ukrajini i Izraelu uslovljavaju zahtevom administraciji da pooštri kontrolu na američko-meksičkoj granici kako bi se zaustavio priliv migranata.

Pozivajući se na anonimne izvore, "Njujork tajms" je u decembru izvestio da su diplomate EU i predstavnici nekoliko istraživačkih centara "hodočastili kod Trampovih saradnika" da bi se raspitali da li on zaista planira da povuče SAD iz NATO-a.

Ranije tog meseca, američki sekretar odbrane u doba Trampove administracije, Mark Esper, koji je na toj poziciji bio od jula 2019. do novembra 2020, rekao je za Em-Si-En-Bi-Si da će njegov bivši šef, ako bude ponovo izabran, "povući podršku Ukrajini".

"Njegov sledeći potez bi bio da počne da nas izvlači iz NATO-a, odnosno da izvlači američke trupe iz zemalja NATO-a", tvrdi bivši šef Pentagona i upozorava da bi takav scenario "mogao da izazove kolaps Alijanse".

image