Svet

Rusija izvela masovni raketni napad: Širom Ukrajine odjekuju eksplozije, bukte požari i nema struje

Pod udarom ruskih snaga su se našle Dnjepropetrovska, Zaporoška, Černigovska, Hersonska i Poltavska oblast, region Odese, ruska taktička avijacija je primećena iznad područja Crnog mora
Rusija izvela masovni raketni napad: Širom Ukrajine odjekuju eksplozije, bukte požari i nema strujeGetty © Libkos

Ukrajina se noćas našla na udaru ruskih snaga, proglašena je vazdušna opasnost širom zemlje, a Kijevljani su se našli pod posebno jakim napadom. Kako je saopštilo Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine, Rusija je koristila razna sredstva – dronove, krstareće, balističke i protivvazduhoplovne rakete.

Prema njihovim informacijama, na udaru su se našle Dnjepropetrovska, Zaporoška, Černigovska, Hersonska i Poltavska oblast, region Odese, a ruska taktička avijacija je primećena i iznad područja Crnog mora.

Eksplozije u Ukrajini ne prestaju od ranog jutra, deo zemlje je bez struje, javlja "Carigrad".

U Kijevu su se aktivirali sistemi PVO i nekoliko eksplozija je odjeknulo gradom, rekao je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko, upozorivši građane da ne napuštaju skloništa dok traje znak za vazdušnu opasnost. 

Povređeno je 13 osoba, oštećena su dva visokonaponska voda i toplovod, a bez struje je leva obala Dnjepra, dodao je Kličko. U Golosejevskom okrugu Kijeva, prema preliminarnim podacima koje je objavio Kličko, došlo je do požara u stambenoj zgradi, zapalilo se nekoliko automobila u jednoj servisnoj stanici. A kako je saopštila kijevska vojna uprava, jedna osoba je ranjena i oštećena je električna mreža. 

Slična situacija je i u Harkovu gde je, prema rečima načelnika vojne uprave Harkovske oblasti Olega Sinegubova, Rusija upotrebila rakete S-300 – pogođen je Slobodski okrug grada, oštećena je nestambena infrastruktura, žena stara 52 godine zadobila je lakše povrede i nije hospitalizovana.

Ruske trupe su dronovima i raketama nanele udar i na Nikolajev, rekao je načelnik Nikolajevske oblasti Vitalij Kim. Oštećeno je oko 20 stambenih objekata, izbio je požar na delu podzemnog gasovoda i oštećena je tehnička konstrukcija, precizirao je Kim. Gradonačelnik Nikolajeva Aleksandar Senkevič je pojasnio da su pogođene kuće u gradu ostale bez krovova, a osim gasovoda, oštećen je i vodovod.  

Rusko Ministarstvo odbrane još nije objavilo saopštenje o dejstvima ruske vojske u prethodna 24 sata, što radi na dnevnom nivou.

image