Svet

Načelnik beloruskog Komiteta za državu bezbednost: Zapad učestvuje u sabotažama protiv Rusije

Samo tokom 2022. i 2023. godine, kontraobaveštajci su zabeležili 114 pokušaja vrbovanja naših državljana, uključujući i 37 vojnih lica, istakao je načelnik beloruskog KGB Ivan Tertel
Načelnik beloruskog Komiteta za državu bezbednost: Zapad učestvuje u sabotažama protiv RusijeGetty © Viacheslav Ratynskyi/Anadolu

Načelnik beloruskog Komiteta za državu bezbednost (KGB) Ivan Tertel izjavio je da određeni broj zapadnih država ne samo što isporučuje naoružanje Kijevu, već je i direktno umešan u sabotaže u Ruskoj Federaciji, prenose "RIA Novosti".

"Zapad sve više intenzivira svoje učešće u sukobu. Obaveštajne službe i ministarstva odbrane Velike Britanije, SAD, Francuske, Poljske i drugih zemalja više nisu umešani samo u isporuku naoružanja ukrajinskoj strani, već direktno učestvuju u planiranju i sprovođenju terorističkih i akata sabotaže na teritoriji Rusije", izjavio je Tertel.

"Ovo direktno učešće, između ostalog, podrazumeva transport izvršilaca i sredstava za terorističke napade kroz teritoriju Belorusije", zaključio je on.

Načelnik beloruskog KGB dodao je i da je tokom 2022. i 2023. godine kontraobaveštajna služba zabeležila je 114 pokušaja vrbovanja beloruskih državljana, dok je 16 stranih državljana uhapšeno zbog špijunskih aktivnosti.

"Samo tokom 2022. i 2023. godine, kontraobaveštajci su zabeležili 114 pokušaja vrbovanja naših državljana, uključujući i 37 vojnih lica. Protiv njih 45 koji su pošli putem izdaje podignute su optužbe, a 16 stranih državljana uhapšeno je zbog špijunskih aktivnosti", rekao je Tertel.

Podsećanja radi, od početka SVO zapadne države su u više navrata slale vojnu i finansijsku pomoć režimu u Kijevu, a pored toga učestvovale su u obučavanju ukrajinskih vojnika. Takođe, ukrajinske snage su pomoću zapadnog naoružanja dugog dometa sprovodile terorističke napade u dubini ruske teritorije.

image