Svet

Portparol Madlen Olbrajt opet protiv RT: SAD prave globalnu cenzorsku koaliciju, ko se priključuje?

Vašington upravo pokušava da osnuje svetsku koaliciju demokratija za odbranu društva od dezinformacija stranih vlada, najvaljuje Džejms Rubin za "Gardijan"
Portparol Madlen Olbrajt opet protiv RT: SAD prave globalnu cenzorsku koaliciju, ko se priključuje?Getty © Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Kada obična cenzura nije dovoljna (a nije, kako je to prethodno ukazao američki "Radio Slobodna Evropa"), onda valjda vredi krenuti u isti podvig intenzivnije i na širem planu, što Vašington upravo pokušava da uradi osnivanjem svetske koalicije demokratija za odbranu društva od dezinformacija stranih vlada, kako to Džejms Rubin opisuje "Gardijanu".

I dok EU besni što se Rusija drznula da uzvrati potpuno istom merom na evropski pokušaj ukidanja RT i Sputnjika unutar bloka, američki propagandista, bivši portparol i saradnik Madlen Olbrajt, i bivši muž Kristijan Amanpur poziva druge zemlje da se pridruže "koaliciji istomišljenika" za suzbijanje "manipulacija informacijama" koju trenutno podržavaju SAD, Kanada i Velika Britanija.

"U principu, svaka vlada treba da bude slobodna da iznosi svoje stavove, ali treba da priznaju ko su... Ne tražimo da se takve prikrivene dezinformacije uklone, već da se pronađe način da se izvor označi", reče Rubin za "Gardijan".

Ako se izuzme to što je u SAD, EU, Kanadi i Velikoj Britaniji RT uklonjen baš onako kao što to Rubin tobože ne traži, i uprkos odredbama o slobodi govora iz američkog Ustava koji Rubin navodno ne želi da povredi, sa delom izjave o transparentnosti bi se, barem u vakuumu, složio nemali broj ljudi. 

Međutim, dok se RT nikada nije krio ko je i šta je (štaviše, veliki broj čitalaca, kako ovde, tako i u inostranstvu, čita RT upravo zato što pruža rusku perspektivu svetu koji je nje gladan), zašto onda nisu isto tako označeni mediji koji rade po nalogu i koje finansira Vašington, bilo direktno, bilo putem raznih NVO, već se, na primer, žale kada RT Balkan raskrinkava iste te veze domaćih i stranih aktera za čiju se transparentnost navodno zalaže Rubin.

"Ako odete u Istočnu Evropu i neki zvaničnik kaže da su juče pretrpeli strašnu epizodu dezinformacija i oni mi to pokažu, to je samo članak. Termin 'dezinformacija' preti da postane isto što i termin 'lažna vest', samo oznaka za to da vam se nešto ne sviđa", kaže Rubin i dodaje da "to nije ono o čemu mi pričamo".

Postavlja se pitanje o čemu onda priča, budući da mu je isto tako zasmetalo izveštavanje medija u Srbiji pa je NATO bomba pogodila zgradu RTS-a u Aberdarevoj ulici u Beogradu i ubila 16 naših kolega.

Biće, najverovatnije, da je u pitanju nešto nalik ideji koja je opisana u dokumentu pod nazivom "Konačni izveštaj tužiocu komiteta uspostavljenog da razmotri NATO kampanju bombardovanja SR Jugoslavije".

"Ako predsednik Milošević ustupi vreme zapadnim medijima na svojim programima bez cenzure tri sata svakodnevno između podneva i šest popodne i tri sata od šest popodne do ponoći, onda bi njegova televizija mogla da bude prihvatljiv instrument javnog informisanja", navodi se u NATO ultimatumu od 8. aprila 1999. godine. 

Ukratko, Džejms Rubin i SAD opet traže da imaju monopol na istinu. Na Zapadu ništa novo.

image