Svet

Papa Francisko upozorio na opasnosti "rodne teorije": Poništava razlike i čini sve istim

Poništavanje razlika znači poništavanje čovečanstva, istakao je poglavar Rimokatoličke crkve
Papa Francisko upozorio na opasnosti "rodne teorije": Poništava razlike i čini sve istimGetty © Photo by Grzegorz Galazka/Archivio Grzegorz Galazka/Mondadori Portfolio via Getty Images

Papa Francisko upozorio je na opasnosti takozvane rodne teorije, prema kojoj je rod složeniji i fluidniji od binarnih kategorija muškarca i žene i ne zavisi samo od vidljivih polnih karakteristika i saopštio da je naručio studije o tom pitanju.

Papa je osudio rodnu teoriju kao "ružnu ideologiju" koja preti čovečanstvu.

Obraćajući se učesnicima dvodnevne konferencije u Vatikanu o evoluciji uloge muškaraca i žena prema hrišćanskim učenjima, papa Francisko je rekao da ono što je nazvao "rodnom ideologijom" predstavlja pretnju jer pokušava da izbriše razliku između polova, preneo je Rojters.

"Tražio sam da se sprovedu studije o ovoj ružnoj ideologiji našeg vremena, koja poništava razlike i čini sve istim", rekao je papa, te dodao da poništavanje razlika znači poništavanje čovečanstva.

Papa Francisko (87) je rekao da se još nije oporavio od nedavne prehlade i zamolio je pomoćnika da pročita njegov govor, ali prvo je želeo da istakne svoja osećanja prema rodnoj ideologiji.

On je rekao da se seća da je pročitao "proročku" knjigu pod nazivom "Gospodar sveta", distopijskog romana koji je 1907. objavio katolički sveštenik o svetu u kome religiji nije mesto i u kojoj se upozorava na rizik od poništavanja razlika među ljudima.

"Pročitajte ako imate vremena, jer govori o ovim današnjim problemima", poručio je papa Francisko.

image