Svet

Palestinski premijer: Pojasu Gaze je potreban "Maršalov plan"

Takođe je zatražio od Sjedinjenih Država da vrate finansiranje Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice na Bliskom istoku
Palestinski premijer: Pojasu Gaze je potreban "Maršalov plan"© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Pojasu Gaze je potreban "Maršalov plan", rekao je palestinski premijer Muhamed Štaje, koji se u Ramali (Zapadna obala) sastao sa delegacijom članova američkog Kongresa, prenosi palestinska agencija VAFA.

"Pojas Gaze se suočava sa humanitarnom katastrofom bez presedana zbog izraelske agresije i potreban mu je 'Maršalov plan' koji uključuje pomoć, rekonstrukciju i ekonomski oporavak čim prestane (Izraelska) agresija", rekao je Štaje.

On je ponovio je svoj poziv Sjedinjenim Državama da podrže trenutni prekid vatre, omoguće otvaranje graničnih prelaza za humanitarnu pomoć u Pojasu Gaze i pruže osnovne usluge kao odgovor na humanitarnu krizu.

Štaje je zamolio Vašington da ne koristi veto na zahtev Palestine za punopravno članstvo u UN i pozvao da bude priznata kao država. Takođe je zatražio od Sjedinjenih Država da vrate sredstva Agenciji Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice na Bliskom istoku (UNRVA).

Trenutno je 16 zemalja suspendovalo finansiranje UNRVA nakon optužbi Izraela da je najmanje 12 njenih zaposlenih učestvovalo u napadu koji je Hamas izveo 7. oktobra 2023. Uz to, Vašington je već tri puta stavio veto na rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se poziva na hitan humanitarni prekid vatre u pojasu Gaze.

Maršalov plan je bio program SAD za pomoć u obnovi Zapadne Evrope posle Drugog svetskog rata. Prema studiji Svetske banke objavljenoj u februaru, koja je zasnovana na satelitskim snimcima, od izbijanja rata uništeno je oko 62 odsto stambenih zgrada u Pojasu Gaze.

image