Svet

Američki avioni bacaju hranu Palestincima: Nema vode i lekova, kap u moru svega neophodnog

Stručnjaci upozoravaju da je ovaj način isporuke pomoći poprilično problematičan, te da Izrael treba pritisnuti da omogući dostavu pomoći kopnenim putem
Američki avioni bacaju hranu Palestincima: Nema vode i lekova, kap u moru svega neophodnog© Belal Khaled/Anadolu via Getty Images

Američka vojska izvela je danas prvo isporučivanje humanitarne pomoći Pojasu Gaze iz vazduha, potvrdila su za Rojters dva neimenovana američka zvaničnika precizirajući da je Palestincima iz aviona bačeno oko 40.000 paketa halal obroka spremnih za jelo.

Navodno, hrana je bačena na jugozapadu Gaze, a avioni su vodili računa da je ispuste na "otvoreno područje podalje od gužve".

Palestincima, međutim, nisu isporučeni lekovi ili voda – koji su im takođe neophodni kako bi preživeli dok su bukvalno saterani u ćošak u gradu Rafa koji Izrael ovih dana agresivno napada.

Osim Sjedinjenih Država na dostavi humanitarne pomoći već rade jordanski i avioni Ujedinjenih Arapskih Emirata, iz podršku zemalja poput Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Holandije. To, ipak nije ni približno dovoljno da bi zadovoljilo potrebe izgladnelog naroda.

Imad Dugmoš, stanovnik Al-Sabre u centralnom pojasu Gaze, za AFP svedoči da namirnica nije bilo za sve – on je kaže uspeo da prikupi kese testenine i sira, ali su njegovi rođaci ostali bez obroka.

Isporuke humanitarne pomoći svedene su na minimum od početka rata 7. oktobra. U severnom pojasu Gaze, gde je nakon toga počela izraelska ofanziva, mnogi stanovnici prinuđeni su da preživljavaju na stočnoj hrani.

Desetoro dece je već umrlo od "neuhranjenosti i dehidracije", saopštilo je Ministarstvo zdravlja 1. marta.

Pomoć koja se isporučuje iz vazduha ne samo da je kap u moru u odnosu na stvarne potrebe Palestinaca, već, kako AFP piše, mnoge od paleta sa hranom zaista i završe u morskoj vodi.

"Većina pomoći koja je danas bačena pala je u more, a padobranske pošiljke koji su pale 28. i 29. februara uglavnom su u potpunosti završile u vodi“, svedoči Hani Gabun iz Gaze koji dodaje da su za borbu protiv gladi i prehranu stanovništva potrebne stotine tona pomoći.

Za portparola UN-ove agencije za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), Jensa Lerkea, ispuštanje hrane iz aviona je u mnogome problematično.

"Pomoć koja stiže na ovaj način može biti samo poslednje sredstvo. Prenos kopnom je jednostavno bolji, efikasniji i jeftiniji. Ako se ništa ne promeni, glad je skoro neizbežna", rekao je on.

Ujedinjene nacije optužuju izraelske snage da "sistematski" blokiraju pristup pomoći Gazi, što Izrael poriče.

Za humanitarne organizacije, uključujući Agenciju Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRVA), najbolje bi bilo da Izrael otvori granične prelaze i dozvoli konvojima kamiona da uđu i bezbedno distribuiraju pomoć.

Za predsednika nevladine organizacije "Refjudžis Internešenel" Džeremija Konindika, ispuštanja pomoći iz vazduha mogu biti samo "marginalno korisna".

Avion, kako je on rekao za Bi-Bi-Si, može da ispusti ekvivalent tereta dva kamiona, ali po desetostruko većoj ceni.

"Umesto da ispuštamo hranu iz vazduha, trebalo bi da izvršimo snažan pritisak na izraelsku vladu da dozvoli isporuku pomoći tradicionalnijim kanalima, koji omogućavaju isporuku pomoći u većem obimu", ocenio je on.

Prema izveštaju Svetskog programa za hranu iz 2021. godine, ispuštanje iz aviona, pored toga što košta oko sedam puta više nego što bi koštala pomoć isporučena sa zemlje, može da isporuči mnogo manje hrane nego kamioni. Uz to je neophodna i značajna koordinacija na tlu u zoni isporuke.

Kao prvo, zone spuštanja moraju biti označene i očišćene — u idealnom slučaju, to bi bilo otvoreno područje, a zone pada moraju biti čiste površine, ne manje od fudbalskog terena.

Drugi problem je i vrsta pomoći koja se šalje. Međunarodni komitet Crvenog krsta ističe da je kontrola distribucije potrebna kako bi se osiguralo da ljudi ne rizikuju svoje živote uzimajući pogrešnu hranu.

"Isporuka iznenadnih i nenadziranih vrsta hrane ljudima koji su neuhranjeni ili čak gladuju može predstavljati ozbiljne rizike po život", ukazuje se.

image