Svet

Prvi slučaj u istoriji: Muškarac iz Kalifornije optužen za krijumčarenje gasova staklene bašte

Ovo je prvi put da Ministarstvo pravde goni nekoga za ilegalni uvoz gasova staklene bašte i neće biti poslednji, poručila je tužiteljka
Prvi slučaj u istoriji: Muškarac iz Kalifornije optužen za krijumčarenje gasova staklene bašteGetty © Education Images / Contributor

Američke vlasti optužile su muškarca iz Kalifornije za krijumčarenje gasova staklene bašte iz Meksika u SAD u pokušaju da ih proda. 

Tužba protiv Majkla Harta iz San Dijega prva je u istoriji SAD povezana sa Američkim aktom o inovacijama i proizvodnji iz 2020. Hart je optužen da je krijumčario hlorofluorougljenik, gas staklene bašte, koji se koristi u frižiderima i rashladnim uređajima.

Hlorofluorougljenici, navode američko Ministarstvo pravde i Agencija za zaštitu životne sredine, imaju "visok potencijal globalnog zagrevanja", veći i od potencijala zagrevanja ugljen-dioksida.

Ministarstvo pravde navodi da je Hart kupio rashladna sredstva u Meksiku i prokrijumčario ih u SAD u svom vozilu, "sakrivena ispod cerada i alata". Potom je preko interneta prodavao gas.

Pored gasova staklene bašte, Hart je optužen za uvoz HCFC 22, supstance koja oštećuje ozonski omotač i koju je sada nezakonito uvoziti.

Hart se izjasnio da nije kriv za optužbe za zaveru, nezakonit uvoz i prodaju robe.

"Ovo je prvi put da Ministarstvo pravde goni nekoga za ilegalni uvoz gasova staklene bašte i neće biti poslednji", rekla je američka tužiteljka Tara Makgart.

image
VV inauguration
banner