Svet

Deo članica EU protiv finansiranja ukrajinske vojske ruskim novcem

Ideja Fon der Lajenove o upotrebi ruskog novca za kupovinu naoružanja za Kijev dovela je do "komplikacije razgovora" uoči samita lidera EU
Deo članica EU protiv finansiranja ukrajinske vojske ruskim novcemGetty © EU Council / Pool/Anadolu

Evropska unija planira da iskoristi prihode od sredstava ruske centralne banke zamrznutih u državama EU za kupovinu naoružanja Ukrajini, međutim pojedine države članice, poput Mađarske, Malte i Luksemburga izrazile su protivljenje ovom predlogu, prenosi "Politiko" pozivajući se na zvaničnika EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je prošlog meseca predložila da se pomenuta sredstva iskoriste za kupovinu naoružanja, a ne rekonstrukciju Ukrajine kako je prvobitno planirano.

Prema pisanju američkog lista, Malta, Luksemburg i Mađarska su "izrazile rezervisan stav" u vezi sa ovim planom tokom sastanka 27 ambasadora EU.

Navodi se da je ideja Fon der Lajen o upotrebi ruskog novca za kupovinu naoružanja za Kijev, dovela do "komplikacije razgovora" uoči samita lidera EU, koji će se održati sledeće nedelje u Briselu.

Tako je Mađarska, navodno, insistirala da prihod od ruske imovine treba da bude dodeljen za obnovu Ukrajine, a ne da se koristi za finansiranje njene vojske, što je i bila prvobitna zamisao.

Podsećanja radi, Zapad je od početka SVO zamrznuo oko 300 milijardi dolara u vlasništvu ruske centralne banke, a EU ima za cilj da Kijevu donira između dve i tri milijarde evra prihoda od zamrznute imovine ove godine, preneo je "Fajnenšel tajms" ranije ove nedelje.

Prvi deo mogao bi biti isplaćen već u julu, ako Brisel bude mogao da obezbedi odobrenje svih članica, navodi list, pozivajući se na zvaničnike EU.

image