Svet

Britanski poslanik: Izrael i Ukrajina su čudovišta koje je stvorila Amerika

Izrael i Ukrajina sada naređuju Vašingtonu, tvrdi Džordž Galovej
Britanski poslanik: Izrael i Ukrajina su čudovišta koje je stvorila Amerika© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Američka politika davanja milijardi dolara pomoći Ukrajini i Izraelu stvorila je "čudovišne" države, tvrdi britanski poslanik Džordž Galovej.

Galovej se gostujući na RT internešenelu osvrnuo na razdor koji se pojavio u odnosu američkog predsednika Džozefa Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua oko situacije u Gazi. Naime, Bajden je poručio da bi izraelski napad na Rafu gde je oko 1,5 miliona Palestinaca potražilo utočište, za SAD bilo "crvena linija", na šta mu je Netanjahu poručio da je njegova crvena linija da se napad Hamasa nikad ne ponovi, odnosno da je Rafa legitimna meta.

Upoređujući Vašington sa Frankenštajnom, Galovej je rekao: "Kada napraviš čudovište... ono više nije tvoje. To je čudovište koje može da uradi monstruozne stvari. I to je ono što su uradili sa Netanjahuom i ljudima poput njega koji sada vode Izrael".

Izrael je najveći kumulativni primalac američke vojne pomoći, koji svake godine dobija oružje i odbrambene sisteme u vrednosti od oko 3,8 milijardi dolara.

Galovej je takođe koristio analogiju sa Frankenštajnom opisujući Ukrajinu kao "vazalnu državu" koja sada "govori platnom organu šta da radi".

"Ukrajina nas sada tretira kao da im dugujemo, a ne kao da su dobijali beskrajne subvencije novca i materijala. Sada ukrajinsko rukovodstvo vređa ljude koji su im dali toliko, stotine milijardi dolara", rekao je Galovej.

Ranije ovog meseca, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio je zapadne saveznike da "igraju unutrašnje političke igre", kritikujući ih zbog kašnjenja u dodeli pomoći.

SAD su Kijevu već dale oko 45 milijardi dolara vojne pomoći. Predlog zakona o stranoj pomoći koji bi uključivao još 60 milijardi dolara vojne podrške zaustavljen je u Predstavničkom domu koji je pod kontrolom republikanaca.

image