Svet

Za Granta Šapsa nema mira: Avionu britanskog ministra odbrane ometan navigacioni sistem

Do ometanja sistema za navođenje aviona u kojem se nalazio ministar dolazi mesec dana nakon što Grant Šaps umalo nije izgubio glavu u britanskom nuklearnom testiranju, kako je prethodno preneo "San"
Za Granta Šapsa nema mira: Avionu britanskog ministra odbrane ometan navigacioni sistemGetty © Dan Kitwood/Getty Images

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je javno izrazilo zabrinutost nakon što je avion Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva u kojem je bio ministar odbrane Grant Šaps bio podvrgnut ometanju sistema za globalno pozicioniranje (GPS) dok je leteo u blizini ruske enklave Kalinjingrad.

Ministarstvo je obelodanilo da je do elektronskih smetnji došlo dok je Šaps u sredu putovao u Veliku Britaniju iz Poljske.

"Avion koji je prevozio ministra odbrane i njegovu delegaciju privremeno je doživeo ometanje GPS-a kada su leteli blizu Kalinjingrada", rekao je portparol.

"To nije ugrozilo bezbednost aviona i nije neobično da avioni dožive ometanje GPS-a u blizini Kalinjingrada, što je, naravno, ruska teritorija", dodao je zvaničnik.

Iako ministarstvo nije otvoreno okrivilo Rusiju za incident, vladini izvori rekli su britanskim medijima da je to verovatno bio slučaj. Međutim, nisu predstavljeni nikakvi konkretni dokazi koji bi potvrdili takve navode.

"Iako je RAF dobro pripremljen da se nosi sa ovakvim slučajevima, to i dalje predstavlja nepotreban rizik za civilne avione i potencijalno može ugroziti život ljudi. Nema opravdanja za ovo, i to je krajnje neodgovorno sa ruske strane", rekao je neimenovani vojni izvor za "Tajms".

Čak i kada bi se dokazima nepotkrepljene tvrdnje britanskih izvora o ruskoj krivici uzele zdravo za gotovo, moglo bi se reći da su Rusi manje opasni po Granta Šapsa od sopstvene vojske, budući da, kako je nedavno otkrio "San", britanski ministar odbrane umalo nije izgubio glavu tokom "britanskog nuklearnog testa" prošlog meseca

image