Svet

"Blumberg": Pojedini ministri žele da smene britanskog premijera Rišija Sunaka

Vratili smo se u dane Tereze Mej, a to je beskrajni dan mrmota, rekla je za Bi-Bi-Si poslanica torijevaca Andrea Dženkins
"Blumberg": Pojedini ministri žele da smene britanskog premijera Rišija SunakaGetty © Justin Tallis - WPA Pool

Kada je pre 16 meseci preuzeo funkciju, britanskog premijera Rišija Sunaka je podržavala većina konzervativnih političara, koji su verovali da bi im još jedna promena lidera nanela veliku političku štetu, ali su od tada neki torijevci promenili stav, izveštava "Blumberg".

Kako su saopštili neimenovani izvori, proteklih dana pojedini ministri u kabinetu vodili su razgovore o smeni Sunaka pre izbora.

Povod za ove razgovore bio je niz političkih propusta, koji su pokazali Sunakovu nesposobnost da donosi brze političke odluke, uključujući obećanja o smanjenju poreza ili kontroverze oko rasističkih izjava najvećeg donatora stranke Frenka Hestera.

Ove epizode imale su za posledicu pad podrške Sunakovoj vladi. Prema anketama, konzervativci imaju do sada najniži rejting u istoriji stranke.

Kako tvrde ovi izvori, pojedini ministri i dalje podržavaju premijera i za sada ne žele njegovu smenu, što daje mogućnost premijeru da se održi do izbora, koji će biti raspisani u drugoj polovini ove godine.

Ipak, činjenica da pojedini članovi Sunakove vlade otvaraju ovu temu, pokazuje da on ulazi u krajnje neizvesan period. Sunaka prozivaju i zbog plana da deportuje tražioce azila u Ruandu, a tu su i lokalni izbori, zakazani za 2. maj, na kojima bi torijevci mogli da dožive poraz.

Osim što, prema anketama, zaostaju za više od 20 odsto za laburistima, konzervativce zabrinjava i mogući uspeh Reformske partije, koju je osnovao Najdžel Faraž. Neki torijevci tvrde da je smena Sunaka neophodna kako bi se sačuvao status stranke.

Pojedini ministri su zabrinuti da bi pritisak na Sunaka mogao da postane neizdrživ. Sa sličnim situacijama su se, nekoliko meseci pre smene, suočila i tri njegova prethodnika - Tereza Mej, Boris Džonson i Liz Trus.

"Vratili smo se u dane Tereze Mej, a to je beskrajni dan mrmota", rekla je za Bi-Bi-Si poslanica torijevaca Andrea Dženkins, koja je ranije podržavala Borisa Džonsona, a sada je među najoštrijim kritičarima Sunaka.

Neki poslanici smatraju da se nad Dauning stritom nadvija pretnja vanrednih izbora.

Viši savetnik Konzervativne partije Grejem Brejdi tražio je od Sunaka da ne raspisuje izbore u maju, tvrde anonimni izvori. Pojedini poslanici očekuju da Sunak imenuje novi politički tim i da pokuša da preokrene opadajući rejting stranke.

Sunak je, međutim, nedavno izjavio da je njegova stranka "jedinstvena" i da se njegova "radna pretpostavka" o održavanju izbora u drugoj polovini godine nije promenila.

Želja dela stranke da izbegne veći haos do sada je pomagala Sunaku. Ali, njegovi brzi zaokreti u politici, a takvo je bilo obećanje da će uzdrmati "30-godišnji status kvo", uznemirili su konzevrativce.

image