Svet

Posle posete američkog senatora Kijevu: Ukrajina spušta starosnu granicu za mobilizaciju

Poslanici najviše razmatraju automatsku demobilizaciju, koja bi značila ograničavanje vojnog roka na 36 meseci, bez obzira na stav glavnokomandujućeg, otkrila je poslanica Rade
Posle posete američkog senatora Kijevu: Ukrajina spušta starosnu granicu za mobilizaciju© Elements.envato.com

Odluka o spuštanju starosne granice za mobilizaciju u Ukrajini već je doneta, a odgovarajuće mere biće utvrđene krajem marta, smatra poslanica ukrajinske Rade Ina Sovsun, javlja Al Džazira.

Poslanica je dodala da je ono o čemu se trenutno najviše razgovara u Radi mogućnosti rotacije vojnih lica na svakih šest meseci, kao i to da se vojni rok ograniči na 36 meseci. Sovsunova dalje navodi da poslanici žele da demobilizacija na kraju ovog perioda postane "automatska", odnosno, da ona ne zavisi od odluke glavnokomandujućeg.

Al Džazira na ovo dodaje da bi to ujedno značilo i da bi iskusni ukrajinski vojnici mogli da napuste ratište u martu 2025, prenose "RIA Novosti".

Komentar iz Rade na temu spuštanja starosne granice onih koji mogu biti mobilizovani usledio je istog dana kada je i američki senator Lindzi Grem izjavio da bi Ukrajinci trebalo da odlaze na front bez obzira na ograničenje u uzrastu. Kako javljaju mediji, Grem se tokom posete Kijevu iznenadio kada je čuo da su regrutaciji u Ukrajini podložni samo stariji od 27 godina.

"Ne mogu da verujem da se prihvataju samo stariji od 27 godina. Morate da služite, i to ne sa 25 ili 27", poručio je ovaj američki političar, koji je inače poznat i po još jednoj frazi: "Rusi umiru, (to je) najuspešnije trošenje američkog novca." 

image