Svet

Netanjahu razgovarao sa republikanskim senatorima: Rat u Gazi će se nastaviti

Izraelski premijer je ponudio da razgovara i sa demokratama, ali je lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer to odbio
Netanjahu razgovarao sa republikanskim senatorima: Rat u Gazi će se nastaviti© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Američki republikanski senatori su otkrili da im je izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao da će Izrael nastaviti svoje napore da porazi Hamas u Pojasu Gaze.

"Uradiće ono što je rekao da će uraditi. Završiće to", rekao je senator Džim Riš, prenosi Rojters.

Riš je dodao da se Netanjahu pozabavio civilnim žrtvama i potrebom za slanjem veće pomoći u Gazi, dodavši da izraelski premijer "veoma podržava" planove za izgradnju privremenog pristaništa i dopremanje pomoći Gazi morskim putem.

Senator Džon Baraso je naveo da je Netanjahu na zahtev senatora dostavio podatke o ratu, oslobađanju talaca i naporima da se porazi Hamas. 

"Rekli smo mu da Izrael ima svako pravo da se brani, a on je kazao da je to upravo ono što oni nastavljaju da rade", ispričao je Baraso.

Izraelski lider razgovarao je sa republikancima putem video linka nedelju dana nakon što je lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer održao govor u Senatu u kom je pozvao je na raspisivanje izbora u Izraelu i smenu premijera Benjamina Netanijahua, navela je agencija.

Šumerov portparol je rekao da je Netanjahu ponudio da razgovara i sa demokratama, ali je Šumer to odbio, rekavši da razgovori ne bi trebalo da budu pristrasni.

"Veoma mi je stalo do Izraela i njegove dugoročne budućnosti. Kada to pitanje učinite partijskim, povređujete cilj pružanja pomoći Izraelu", saopštio je Šumer novinarima.

image
VV inauguration
banner