Svet

Mešanje u unutrašnje stvari: Netanjahu odgovorio na pozive iz SAD za raspisivanje izbora u Izraelu

Neprimereno je ići u bratsku državu i tamo pokušavati da zamenite izabrano rukovodstvo, istakao je premijer Izraela
Mešanje u unutrašnje stvari: Netanjahu odgovorio na pozive iz SAD za raspisivanje izbora u Izraelu© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg, File

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu reagovao je na komentar lidera demokrata u Senatu Čaka Šumera, koji je pozvao na raspisivanje izbora u Izraelu a njega nazvao preprekom miru na Bliskom istoku, ocenivši te reči kao potpuno neprimerene.

U razgovoru sa dopisnikom Si-En-Ena, Netanjahu je naglasio da izraelska vlada samostalno odlučuje da li će se u Izraelu održavati izbori ili ne.

"Ono što je (Šumer) rekao je potpuno neprimereno. Neprimereno je ići u bratsku državu i tamo pokušavati da zamenite izabrano rukovodstvo", rekao je Netanjahu i dodao da odluku o održavanju izbora donosi izraelska javnost.

Na pitanje novinara da li je posvećen tome da ih održi, premijer je odgovorio da će se to pitanje razmatrati kada pobede u ratu.

"Ako bismo izbore održali sada, pre nego što se rat dobije, imaćemo najmanje šest meseci nacionalne paralize, što znači da ćemo izgubiti rat", objasnio je Netanjahu.

image