Svet

Kim Dotkom: Ukrajina koristi ISIS kao paravan za terorističke napade plaćenika

Lideri Islamske države smatraju Ukrajinu "sigurnom kućom" i tamošnja bezbednosna služba toleriše njihovo prisustvo, istakao je biznismen
Kim Dotkom: Ukrajina koristi ISIS kao paravan za terorističke napade plaćenika© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Komentarišući teroristički napad u Moskvi za koji je odgovornost preuzela Islamska država, finsko-nemački tehnološki biznismen Kim Dotkom je povezao ISIS s Ukrajinom rekavši da Kijev koristi tu terorističku organizaciju kao paravan za napade plaćenika.

"Lideri ISIS-a smatraju Ukrajinu 'sigurnom kućom' i tamošnja bezbednosna služba (SBU) toleriše njihovo prisustvo. Ukrajina stoga ima sredstva da iskoristi ISIS kao paravan za terorističke napade plaćenika. Glavni komandant ISIS-a živeo je u Ukrajini dve godine dok SAD nisu zahtevale njegovo hapšenje", napisao je Dotkom na Iksu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da su zločin počinili radikalni islamisti, ali da se istražuje ko im je izdao naređenje.

Glavna urednica RT Margarita Simonjan je odbacila navode o odgovornosti ISIS-a, ocenivši da se radi o operaciji pod lažnom zastavom, a da je narativ prihvaćen zato što je ID izvršila mnogo terorističkih napada svuda u svetu, a nije povezana sa Ukrajinom.

Tezu da ID nije umešana u napad podržala je i bivša austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl, kao i britanski opozicionar i poslanik Džordž Galovej.

image