Svet

Nova anketa: Trka postaje neizvesnija, Bajden sustiže Trampa

Vođstvo koje je Tramp imao u odnosu na Bajdena u februarskoj anketi se smanjilo za četiri procentna poena
Nova anketa: Trka postaje neizvesnija, Bajden sustiže TrampaGetty © Win McNamee/Getty Images

Vođstvo republikanskog kandidata Donalda Trampa nad njegovim demokratskim protivnikom Džozefom Bajdenom se smanjilo, ukazuje nova anketa koju su sproveli Centar za američke političke studije Univerziteta Harvard i analitička kuća "Haris pols".

Dok je bivši predsednik SAD u februaru vodio u odnosu na aktuelnog za šest odsto, sada se to vođstvo smanjilo na svega dva odsto, dok je devet odsto glasača ostalo neodlučno, prenosi "Hil".

Ukoliko bi neodlučni glasači bili primorani da biraju, Tramp bi osvojio 51 odsto glasova, a Bajden 49.  

Anekta ukazuje da bi Trampovo vođstvo bilo veće u hipotetičkom slučaju izbora na kojima bi se našao i nezavisni kandidat Robert F. Kenedi Mlađi, pa bi tad "crveni" kandidat ostvario vođstvo od tri procentna poena u odnosu na "plavog", dok bi za Kenedija glasalo 15 odsto Amerikanaca. U tom slučaju, sedam odsto glasača bilo bi neodlučno.

Do zaoštravanja trke dolazi nakon što su Tramp i Bajden ranije ovog meseca obezbedili delegate koji su im potrebni za osvajanje nominacije u svojim partijama.

Većina Amerikanaca nije oduševljena idejom reprize izbora iz 2020. i smatraju da su i Tramp i Bajden prestari za funkciju predsednika. Međutim, prema anketi "Ej-Bi-Si njuza" više Amerikanaca to misli za 81-godišnjeg Bajdena (86 odsto), nego za 77-godišnjeg Trampa (62 odsto).

image