Svet

Tramp: Sa Putinom može da se pregovara o Ukrajini

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država istakao je da je bio u dobrim odnosima sa ruskim liderom tokom njegovog mandata na poziciji šefa države
Tramp: Sa Putinom može da se pregovara o Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee

Sa ruskim liderom Vladimirom Putinom može da se pregovara o ukrajinskoj krizi, izjavio je bivši američki predsednik Donald Tramp.

"Da, on je taj čovek", odgovorio je Tramp na pitanje u intervjuu sa Najdželom Faražom TV kanalu "GB njuz".

Pored toga, nekadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država istakao je da je bio u dobrim odnosima sa ruskim liderom tokom njegovog mandata na poziciji šefa američke države.

Ranije je Tramp izjavljivao da bi u slučaju da pobedi na izborima, mogao da reši ukrajinski sukob pregovorima. Prema njegovim rečima, ima šta da kaže ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom.

Republikanski kandidat za predstojeće predsedničke izbore je nagovestio da bi u slučaju pobede mogao da deportuje britanskog princa Harija iz SAD, ako se dokaže se da je princ lagao o upotrebi narkotika prilikom aplikacije za vizu.

Tramp je takođe istakao da, ukoliko osigura drugi mandat, namerava da policiji obezbedi "imunitet kako ne bi mogli da budu uhapšeni, optuženi i uništeni".

"Moći će da zaustave zločine", dodao je on, kritikujući ono što je nazvao "politički korektnim" metodom za suzbijanje zločina.

Faraž je Trampa takođe upitao da komentariše izjave ambasadora Australije u SAD Kevina Rada, koji je, pre stupanja na funkciju nazvao bivšeg predsednika SAD "blesavim" i "izdajnikom Zapada", prenosi "Politiko".

"Ako je to istina, on neće ostati na tom mestu dugo. Ne znam mnogo o njemu, ali sam čuo da je pomalo gadan", rekao je bivši predsednik SAD.

Tramp je rekao da nije bio u kontaktu sa britanskim političarem Kirom Starmerom, inače favoritom za budućeg premijera Velike Britanije, pošto, kako dodaje, nije aktuelni predsednik SAD.

Starmer je u više navrata kritikovao Trampa, rekavši ranije za "Politiko" da republikanski buntovnik nije njegov izbor za predsednika SAD, te da postoji "zabrinutost" da bi Tramp mogao da promeni američku strategiju po pitanju Ukrajine.

Međutim, Starmer je kasnije rekao za "Bi-Bi-Si" da bi mogao da radi sa Trampom, iako se njih dvojica ne slažu oko svega.

image