Svet

Američka obaveštajna zajednica u panici od Trampovog drugog mandata: Naklonjen je Putinu, a ne nama

Podrška bivšeg predsednika ruskom lideru izaziva zabrinutost stručnjaka za američke interese i bezbednosne izvore u inostranstvu
Američka obaveštajna zajednica u panici od Trampovog drugog mandata: Naklonjen je Putinu, a ne namaGetty © Handout / Handout

Konstantne pohvale i podrška Donalda Trampa ruskom predsedniku Vladimiru Putinu uznemirile su bivše obaveštajne zvaničnike i druge eksperte koji strahuju da bi još jedan Trampov mandat koristio Moskvi i naštetio američkoj demokratiji i interesima u inostranstvu.

"Tramp gleda na Putina kao na moćnog čoveka", rekla je za "Gardijan" Fiona Hil, viši saradnik na Brukings institutu i zvaničnik za nacionalnu bezbednost u prve dve godine Trampove administracije. "Na neki način rade paralelno jer obojica pokušavaju da oslabe SAD, ali iz veoma različitih razloga".

Bivši zvaničnici se takođe brinu da će Tramp uništiti američke obaveštajne službe tako što će postaviti na visoke položaje desničare njemu lojalne i iskoristiti CIA za "obračun sa neprijateljima"

Strah od drugog Trampovog mandata, objašnjava britanski list, ukorenjen je u njegovom prihvatanju Putinove reči 2018. da se Rusija nije mešala u izbore 2016. godine.

"Putin mnogo više voli Trampa jer on podriva SAD", kaže Hil. "Tramp nije zabrinut za nacionalnu bezbednost, već je fokusiran na sebe. Sa uparivanjem vlade i lojalista, Tramp će se rešiti vitalne bezbednosne ekspertize", objašnjava ona.

"Tramp je šokantno neupućen" u spoljnu politiku. On je "manje pretnja Rusiji, a više SAD s obzirom na njegov pristup upravljanju", dodala je bivša američka zvaničnica.

I drugi bivši zvaničnici izražavaju zabrinutost u vezi sa tim.

"Mislim da su Tramp i Putin prirodni drugari", rekao je Daglas London, penzionisani visoki operativni oficir CIA i pisac. "Dobro se nadopunjuju. Imaju zajedničke ciljeve".

London strahuje da će Tramp upotrebiti CIA kao "svoju pretorijansku gardu. Tramp bi to mogao da uradi koristeći jedinstvene sposobnosti i ovlašćenja agencije da špijunira, ućutka i možda čak i nanese štetu njegovim neprijateljima".

Slično tome, ključne demokrate su duboko zabrinute zbog međunarodnih i domaćih posledica ako Tramp ponovo osvoji predsedničku funkciju.

"Ne postoji bukvalno ništa u vezi sa Trampom što sugeriše da bi on stavio interese naše zemlje ispred svojih interesa u gotovo svim okolnostima", rekao je demokratski senator Šeldon Vajthaus. "Dakle, kada ima blizak i dug, gotovo servilan odnos sa stranim neprijateljem, koji je takođe multimilijarderski oligarh, recept za katastrofu je očigledan".

Mark Polimeropulos, bivši visoki zvaničnik obaveštajne službe kaže da će Tramp pokvariti odnose sa "starim saveznicima".

"Ako Tramp pobedi, zaboravite na Britance ili Francuze – dva naša najbolja bilateralna obaveštajna partnera u Evropi. Oni više neće podeliti bilo šta značajno sa nama o Rusiji, na primer", rekao je Polimeropulos.

Sa njim se slaže i London i navodi da drugi Trampov mandat predstavlja izuzetnu opasnost za SAD i njihove saveznike. "Tramp užasno potcenjuje Putina. U njegovom je interesu da SAD budu zaokupljene unutrašnjim problemima i politički polarizovane", rekao je on.

image