Svet

Smanjena Trampova kaucija u njujorškom procesu: "Pridržavaću se odluke"

Bivši predsednik SAD je poručio da će se pridržavati odluke Apelacionog suda i uplatiti sumu koja je određena
Smanjena Trampova kaucija u njujorškom procesu: "Pridržavaću se odluke"Getty © Brandon Bell/Getty Images

Apelacioni sud u Njujorku smanjio je sumu koju Donald Tramp treba da plati kako bi uložio žalbu na presudu za prevaru sa 464 na 175 miliona dolara i dao je Tramp SAD još 10 dana za plaćanje ovog iznosa. 

Ukoliko ne bude uplatio sumu koja mu je određena, njujorške vlasti bi mogle da zaplene neke njegove nekretnine.

Prošlog meseca, sudija Artur Engoron presudio je da su Tramp i njegova kompanija nezakonito preuveličavali vrednost svog bogatstva i manipulisali vrednošću imovine kako bi dobili povoljne kredite od banaka i povoljne uslove od osiguravajućih kompanija, u slučaju optužbe za prevaru koji je pokrenula generalna tužiteljka Njujorka, demokrata Letiša Džejms.

Tramp je danas saopštio da će poštovati odluku Apelacionog suda u Njujorku.

"Mi ćemo se pridržavati odluke Apelacionog suda i uplatićemo sumu koja je određena", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži "Istina".

Reagujući na današnju presudu Apelacionog suda, Tramp je naveo da je u Njujorku "veoma loša situacija" kada je reč o vladavini prava.

"Ovo je konfrontacija sudije i onih koji vladaju, iznad njega. Ovo je peti put u ovom slučaju da je oborena presuda sudije Engorona. Njegov kredibilitet je uništen", poručio je Tramp, koji je ujedno i kandidat republikanaca na predsedničkim izborima koji će biti održani u novembru.

Podsetimo, kritičari smatraju da je prvobitna odluka Apelacionog kojom se traži kaucija od 454 miliona dolara neustavna, pošto se osmim amandmanom Ustava SAD zabranjuje određivanje "prekomerne kaucije".

Sa druge strane, postavlja se pitanje šta bi u Trampovom slučaju bila "prekomerna kaucija", budući da je u pitanju slučaj bez presedana u američkom pravnom sistemu.

image