Svet

Austrijski medij: Ukrajina postala tranzit za islamske teroriste na putu za EU

Dvojica državljana Tadžikistana koji su živeli u Ukrajini optuženi su da su planirali napad na bečku katedralu, tvrdi austrijski list "Hojte"
Austrijski medij: Ukrajina postala tranzit za islamske teroriste na putu za EUwww.globallookpress.com © IMAGO/www.imago-images.de

Ukrajina je možda postala pogodan prolaz za nasilne ekstremiste koji žele da neprimećeni uđu u Evropsku uniju, izvestio je u austrijski list "Hojte", pozivajući se na bezbednosne zvaničnike.

"Veliki broj" osumnjičenih za terorizam ušao je u EU preko ukrajinske teritorije, navodi se u izveštaju.

List navodi primer dvojice Tadžikistanaca i jednog Čečena uhapšenih u Austriji i Nemačkoj u decembru prošle godine pod sumnjom da su planirali napad na istorijsku katedralu Svetog Stefana u Beču. Osumnjičeni su navodno imali za cilj da napadnu katedralu u novogodišnjoj noći, koristeći eksploziv i automatske puške, navodi "Hojte".

Osumnjičeni bi mogli da budu deo šire terorističke mreže povezane sa ogrankom Islamske države (IS, ranije ISIS) poznatom kao IS Provincija Horasan (ISIS-K), izvestio je medij, pozivajući se na organe zakona.

Prema izveštajima zapadnih medija, ista teroristička grupa preuzela je odgovornost za napad prošlog petka na koncertnu salu "Krokus siti hol" u blizini Moskve. U terorističkom napadu je ubijeno više od 130 ljudi, a više od 180 je ranjeno.

Austrijski tužioci saopštili su u decembru da su osumnjičeni za zaveru u Beču "veoma radikalizovani", da dele "džihadistička" uverenja i da su navodno deo mreže koja je planirala napade u Kelnu i Madridu krajem 2023.

Postoje "naznake" da su osumnjičeni teroristi "ušli u Evropu ispod radara" iz Ukrajine, navodi se u saopštenju. Napominjući da za to nema zvanične potvrde, list je naveo da je "moguće" da su počinioci napada u Moskvi u petak "imali veze sa istomišljenicima koji su bili na teritoriji Ukrajine".

Tadžikistanci koji su planirali napad u Beču su živeli u Ukrajini do eskalacije sukoba između Moskve i Kijeva u februaru 2022. Oni su tvrdili da su bili "prodemokratski" aktivisti koji su vodili kampanju za "vladavinu zakona" u svojoj matičnoj državi Tadžikistanu, napominje "Hojte".

Međutim, nemačke bezbednosne službe presrele su njihove poruke na "Fejsbuku", gde su osumnjičeni razgovarali o planovima za napad i zakleli se na vernost ISIS-K.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u ponedeljak da su napad na "Krokus siti hol" izveli "radikalni islamisti", napomenuvši da sada treba otkriti ko je "naredio" napad.

image