Svet

Trgovinski sukob EU i Ukrajine: Evo sa čim će se Kijev suočavati u pregovorima sa Unijom

Pokušaji Poljske i Francuske da uvedu restrikcije na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, ukazuju na probleme sa kojima će se Kijev suočavati tokom pristupnih pregovora
Trgovinski sukob EU i Ukrajine: Evo sa čim će se Kijev suočavati u pregovorima sa Unijom© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Neslaganje među državama članicama EU oko pitanja produženja slobodnog pristupa evropskom tržištu za ukrajinske poljoprivredne proizvode moglo bu da bude pokazatelj problema sa kojima će se Kijev suočavati u budućnosti, piše "Politiko".

Evropski lideri izbegavaju da javno govore o pristupnim pregovorima Ukrajine pre izbora za Evropski parlament, zakazanih za jun. Ipak, oni u poslednje vreme ne uspevaju da ostvare ni najosnovniju konstruktivnu saradnju sa Ukrajinom.

"Komplikacije oko pristupa tržištu ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda trebalo bi da budu otrežnjujući za evropske lidere", rekao je saradnik nemačkog Instituta za međunarodna i bezbednosna pitanja Kai-Olaf Lang.

Neslaganje je ponovo izbilo u prvi plan kada su predstavnici Poljske i Francuske u poslednjem trenutku pokušali da uvedu dodatna ograničenja na ukrajinske poljoprivredne proizvode, tvrdeći da oni ugrožavaju interese njihovih farmera.

Kako navodi "Politiko", Ukrajina je jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača na svetu. Poljoprivredni sektor u toj zemlji zapošljava oko 14 odsto stanovništva i čini oko 41 odsto ukrajinskog izvoza.

Prema procenama iz Kijeva, da su primedbe Pariza i Varšave usvojene, Ukrajina bi izgubila oko 1,7 milijardi evra prihoda od izvoza. Evropska komisija gubitke je procenila na oko 1,2 milijarde.

Za Ukrajinu, koja se muči sa nedostatkom novca, to bi bio veliki udarac, navodi briselski portal.

"Bilo kakva ograničenja znače manje ekonomskih prihoda za zemlju i samim tim manju podršku našoj odbrani. A taj novac ipak moramo negde da nađemo", rekao je ukrajinski ministar poljoprivrede Nikolaj Solski za "Politiko".

Kako bi pokušala da reši problem, Belgija je predložila kompromisno rešenje, koje je u sredu konačno dobilo podršku država članica nakon nedelju dana pregovora.

Belgijski kompromis će, ipak, koštati Ukrajinu – procenjuje se oko 331 milion evra. Kijev je kritikovao ograničenja koja je EU želela da uvede, tvrdeći da ona ne rešavaju osnovne probleme njihovih poljoprivrednika.

Novo, kompromisno rešenje i dalje mora da dobije odobrenje Evropske komisije i Parlamenta, zbog čega u Kijevu postoji bojazan da produženje pristupa evropskom tržištu za ukrajinske proizvode neće biti produženo do isteka trenutnih provizija u junu.

Problemi sa proširenjem EU

Problemi sa pregovorima oko pristupa evropskom tržištu ukazuju na dublje probleme sa kojima će se zemlje članice suočavati tokom pristupnih pregovora sa Kijevom.

Ukoliko bi postala članica Unija, Ukrajina bi preko noći najveći korisnik evropskih subvencija za poljoprivredu, a to bi farmere u ostalim zemljama članicama učinilo još nezadovoljnijim.

Aktuelni događaji su "više od najave. To je realnost koja ukazuje koliko će Ukrajini biti teško da postane deo jedinstvenog tržišta", rekao je neimenovani evropski diplomata za "Politiko".

"Francuski predsednik Emanuel Makron govorio je o slanju trupa u Ukrajinu, a sada se plaši njihovih jaja", dodao je on.

Malo je verovatno da će, kako se Ukrajina bude približavala članstvu, pregovori u postati lakši, navodi "Politiko".

"Ovo će imati uticaj na šefove država i vlada kada budu razmišljali o reformi EU. Poljoprivrednici ne krive toliko Ukrajinu koliko način na koji Unija funkcioniše", dodao je drugi anonimni diplomata za "Politiko".

image