Svet

"Politiko": Kompromis o slobodnoj trgovini EU sa Ukrajinom u limbu

Nekoliko država članica odbilo je privremeni sporazum i zatražilo više vremena, navodi se u izveštaju
"Politiko": Kompromis o slobodnoj trgovini EU sa Ukrajinom u limbuGetty © NurPhoto / Contributor

Ambasadori EU nisu uspeli da potvrde odluku o produženju trgovinskih pravila za Ukrajinu na još godinu dana, prenosi "Politiko" pozivajući se na izvore.

Očekivalo se da će ambasadori odobriti privremeni sporazum kojim bi se ukrajinskim proizvođačima hrane omogućio bescarinski pristup tržištima EU do juna 2025.

Međutim, nekoliko zemalja – posebno Francuska – zatražilo je više vremena za procenu uticaja sporazuma, rekli su "Politiku" neimenovane diplomate i zvaničnici EU. Ovo bi moglo da bude udarac uoči današnjeg EU samita na kojem lideri žele da "pokažu solidarnost" sa Ukrajinom, navodi se u izveštaju.

Ubrzo nakon pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini, Evropska komisija je privremeno ukinula sve carine i kvote na ukrajinsku robu na period od godinu dana kako bi omogućila isporuku ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na globalna tržišta.

Međutim, veći deo ponude je umesto toga preplavio zemlje istočne Evrope, destabilizujući tržišta u bloku i ugrožavajući egzistenciju lokalnih farmera. Brisel je 2023. produžio meru za još godinu dana uprkos protestima poljoprivrednika iz EU koji su bili preplavljeni jeftinim ukrajinskim proizvodima.

Evropska komisija je u januaru predložila suspendovanje carina i kvota na ukrajinske poljoprivredne proizvode na još godinu dana. Međutim, za živinu, jaja i šećer uključena je odredba o "kočnici u slučaju nužde", što znači da će carine biti uvedene ako uvoz premaši prosečne nivoe iz 2022. i 2023. godine.

Pregovarači Evropskog parlamenta i belgijskog predsedavajućeg EU dogovorili su se da se na listu dodaju zob, kukuruz, med. Takođe se zahteva od Evropske komisije da brže reaguje u slučaju rasta uvoza.

"Sporazum i dalje nije ono što smo želeli da bude", naveo je francuski ministar poljoprivrede Mark Fesneo i dodao da solidarnost sa Ukrajinom ne bi trebalo da dolazi "po cenu prekomerne destabilizacije" evropskih tržišta.

image
VV inauguration
banner