Svet

Bankman-Frid osuđen na 25 godina zatvora zbog prevare i kolapsa kripto berze FTX

Bivšem milijarderu preti ukupno 110 godina zatvora
Bankman-Frid osuđen na 25 godina zatvora zbog prevare i kolapsa kripto berze FTXGetty © Michael M. Santiago / Staff

Bivši milijarder Sem Bankman-Frid osuđen je na 25 godina zatvora zbog organizovanja prevare "teške" osam milijardi dolara koja je dovela do kolapsa berze kriptovaluta FTX.

Američki okružni sudija Luis A. Kaplan izrekao je kaznu pošto je Bankman-Frid rekao da mu je "žao zbog onoga što se dogodilo". Nakon što je prošle godine osuđen za sedam krivičnih dela, uključujući prevaru i zaveru, preti mu ukupno 110 godina iza rešetaka.

Nekadašnji milijarder postao je simbol malverzacija i pohlepe u svetu kriptovaluta nakon što je njegova izuzetno popularna berza propala, razotkrivajući višegodišnju prevaru, navodi "Blumberg". Bankman-Frid (32) je negirao da je svesno počinio prevaru i tvrdio je da su on i njegova kripto imperija bili žrtve pada tržišta 2022.

Kaplan je odbacio izjavu Bankman-Frida, rekavši da se nije zaista pokajao.

Na suđenju, tužioci su rekli da je Bankman-Frid izvukao milijarde dolara iz FTX-a i prebacio ih u svoj sestrinski hedž fond, "Alameda riserč" i trošio ih na špekulativne investicije, više od 300 političkih donacija i skupe nekretnine.

Suočeni sa nestabilnošću tržišta, klijenti su počeli da traže svoj novac 2022. godine, a Bankman-Frid je koristio sredstva klijenata FTX da ih vrati dok berza nije podnela zahtev za bankrot u novembru 2022. kada se Bankman-Frid povukao sa mesta glavnog izvršnog direktora.

image