Svet

Svetska banka: Ukrajina je pred bankrotom

Ukrajinska vlada očekuje rekordan budžetski deficit od 43,9 milijardi dolara ove godine i planira da najveći deo pokrije finansijskom pomoći svojih zapadnih sponzora
Svetska banka: Ukrajina je pred bankrotomGetty © Carl Court

Ukrajina bi mogla da bankrotira već sledeće godine ukoliko zapadne zemlje ne pristanu da otpišu ili restrukturiraju njene dugove, rekao je zvaničnik Svetske banke za rusku agenciju TASS.

Kijev se oslanja na finansijsku pomoć svojih zapadnih saveznika, ali strana podrška je opala poslednjih meseci, dok je američki paket pomoći od 60 milijardi dolara i dalje zaglavljen u Kongresu.

Taj zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, komentarisao je najnoviju tranšu od 1,5 milijardi dolara koju je Kijev primio prošle nedelje u okviru programa Svetske banke. Prema izvoru, odeljenje Svetske banke koje predstavlja Rusiju glasalo je protiv zajma, pozivajući se na povelju organizacije.

Nacrt dokumenta o raspodeli sredstava "otvoreno" ukazuje na "katastrofalno" stanje ukrajinskih javnih finansija usled ekonomskog pada i smanjenja strane pomoći, rekao je zvaničnik agenciji.

"Ako zapadni kreditori 2025. godine odbiju da otpišu dugove Kijeva, uključujući dugove privatnim kompanijama i bankama, zemlja bi mogla da se suoči sa bankrotom", upozorio je on.

Zvaničnik SB je dodao da je više rukovodstvo te finansijske institucije sa sedištem u Vašingtonu priznalo da postoje "izuzetno visoki" rizici saradnje sa Ukrajinom, i napomenuo da, kao i u prethodnim transakcijama, ona nije obezbedila sopstvena sredstva za Kijev.

U najnovijoj tranši, Svetska banka je "još jednom iskoristila" garancije dva ukrajinska donatora – Japana i Velike Britanije – rekao je izvor.

Prema rečima ukrajinskog premijera Denisa Šmigala, zajam će biti utrošen na socijalne i humanitarne potrebe, kao i na rekonstrukciju.

Ukrajinska vlada očekuje rekordan budžetski deficit od 43,9 milijardi dolara ove godine i planira da najveći deo pokrije finansijskom pomoći svojih zapadnih sponzora.

Prošle godine, bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov tvrdio je da je ekonomska kriza u Ukrajini počela davno i da je bankrot zemlje već zabeležen. Prema Azarovu, nesolventnost Ukrajine se manifestuje u njenoj nesposobnosti da finansira svoj budžet, jer se skoro u potpunosti oslanja na zapadnu pomoć.

image
VV inauguration
banner