Svet

Bivši ukrajinski premijer: Ukrajina je bankrotirala

Zemlja je u dubokoj ekonomskoj krizi, samim tim što nije u stanju da samostalno puni svoj budžet, kaže Nikolaj Azarov
Bivši ukrajinski premijer: Ukrajina je bankrotirala© Tanjug/Olivier Matthys, Pool Photo

Zemlja, koja nije u stanju da samostalno puni svoj budžet i u kojoj 75 odsto novca čine grantovi ili zajmovi, je bankrotirala, izjavio je bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov.

"Kriza u Ukrajini je počela davno, a bankrot Ukrajine je već zabeležen. On se manifestuje kroz to što zemlja nije u stanju da samostalno puni svoj budžet. Tri četvrtine budžeta Ukrajine su pozajmljena ili grant sredstva", kazao je Azarov za "Vesti FM".

Azarov je kao primer naveo da su plate u oktobru zavisile od toga da li će Evropska unija blagovremeno poslati obećanu pomoć u iznosu od milijardu i po evra.

"Kada su dobili tu pomoć, ukrajinske vlasti su samo radosno trčale okolo i pljeskale rukama. To je pravi bankrot", zaključio je Azarov.

U 2022. međunarodna budžetska pomoć Ukrajini iznosila je 32,3 milijarde dolara, od čega SAD – 11,99 milijardi dolara, EU – 7,96 milijardi dolara, MMF – 2,69 milijardi dolara, Kanada – 1,89 milijardi dolara.

Narodna banka Ukrajine je u novembru pogoršala svoja očekivanja za konsolidovani budžetski deficit zemlje na kraju 2023. godine: sada očekuje da će on biti na nivou od 20,4 odsto BDP-a umesto 19,8 odsto.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal ranije je izjavio da Kijev očekuje da dobije finansijsku pomoć u iznosu više od 30 milijardi dolara od EU, SAD i MMF-a, kao i savezničkih država, za pokriće deficita državnog budžeta zemlje.

image
VV inauguration
banner