Svet

Bivši ukrajinski premijer: Javni dug Ukrajine mogao bi da poraste na 173 milijarde dolara

Iako deo zapadne pomoći dolazi u obliku grantova, većina novca iz SAD, EU, drugih zemalja i organizacija su krediti, koji će morati da se plate pre ili kasnije, kaže Nikolaj Azarov
Bivši ukrajinski premijer: Javni dug Ukrajine mogao bi da poraste na 173 milijarde dolarawww.globallookpress.com © Carlos LujðN/Keystone Press Agency

Obim javnog duga Ukrajine do kraja godine može da poraste na rekordnih 173 milijarde dolara, izjavio je premijer Ukrajine u vreme vladavine svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča, Nikolaj Azarov.

"Ukupan iznos javnog duga do kraja godine mogao bi da dostigne rekordnih 6,4 biliona grivni, odnosno 173 milijarde dolara. Iako deo zapadne pomoći dolazi u obliku grantova, većina novca iz SAD, EU, drugih zemalja i organizacija su upravo krediti. Oni će morati da se plate pre ili kasnije", poručio je Azarov.

On je napomenuo da je državni budžet formiran na osnovu zapadne pomoći, što omogućava razmatranje duga od 120 odsto BDP-a. Istovremeno, kako Azarov sugeriše, ako se uzmu u obzir "samo ukrajinski prihodi", udeo duga će porasti na 300 odsto.

Bivši premijer je napomenuo da su kreditori Kijevu odobrili odlaganje plaćanja do 2027. godine, ali da to "uopšte ne znači da dugovi neće morati da se plaćaju". 

Sa rastom dugova, navodi Azarov, će se povećati i troškovi njegovog servisiranja, a samo ove godine će se udvostručiti.

Podsetimo, ranije je Ministarstvo finansija Ukrajine saopštilo da je početkom marta javni dug iznosio oko 116 milijardi dolara.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal ranije je rekao da Kijev računa na višegodišnji program podrške MMF-a u iznosu većem od 15 milijardi dolara. Zauzvrat, šef Narodne banke Ukrajine Andrej Pišni procenio je pomoć međunarodnih partnera i MMF-a ove godine na 38 milijardi dolara, što će omogućiti vlastima da pokriju deficit državnog budžeta.

Kako je naveo šef ukrajinskog trezora Sergej Marčenko, mesečni deficit je oko pet milijardi dolara, dok se dve trećine budžeta dobija iz inostranih zajmova i grantova, dok tri četvrtine budžetske potrošnje otpada na vojne potrebe.

image