Svet

Ukrajina pred bankrotom: Prognoze za otplatu duga sve gore

Rejting agencija "Es end Pi Global" je saopštila da očekuje da Ukrajina započne zvanične pregovore o restrukturiranju duga sa privatnim kreditorima u kratkoročnoj perspektivi i da taj proces završi do sredine 2024. godine
Ukrajina pred bankrotom: Prognoze za otplatu duga sve gorewww.globallookpress.com © Dominika Zarzycka

Ukrajina bi mogla objaviti bankrot po spoljnom dugu, jer je međunarodna rejting agencija "Es end Pi Global" snizila rejting Ukrajine u stranoj valuti sa "CCC" na "CC", odnosno do nivoa "mogućeg bankrota".

"S obzirom na značajnu štetu fizičkom i ljudskom kapitalu, srednjoročne ekonomske izglede Ukrajine karakteriše visok stepen neizvesnosti", navodi se u izveštaju agencije.

Kako su istakli iz agencije, prognoza rejtinga Ukrajine po obavezama je negativna.

"Verujemo da je gotovo izvesno da će Ukrajina objaviti bankrot po spoljnim komercijalnim obavezama", kažu analitičari.

"Es end Pi Global" je saopštila da očekuje da Ukrajina započne zvanične pregovore o restrukturiranju duga sa privatnim kreditorima u kratkoročnoj perspektivi i da taj proces završi do sredine 2024. godine.

Bankrot se objavljuje kada država više nije u stanju da plaća svoje dugove na vreme. Obično se u tom slučaju vode pregovori sa poveriocima da se deo duga otpiše, a da se deo plaćanja odloži za kasniji datum. 

image
VV inauguration
banner