Svet

Indija i Kina u klinču oko Tibeta: Kineska imena na 30 mesta u jednom od regiona

Preimenovanje je obuhvatilo 11 stambenih područja, 12 planina, četiri reke, jezero, planinski prevoj i deo zemlje, sa 30 novih imena na tibetanskom i pinjin jeziku - pomoćnom izvornom kineskom jeziku
Indija i Kina u klinču oko Tibeta: Kineska imena na 30 mesta u jednom od regiona© Tanjug/AP Photo/Dar Yasin

Indija je danas oštro reagovala na kinesko "preimenovanje" geografskih pojmova u regionu Arunačal Pradeš, na koji polažu pravo obe zemlje i koji se nalazi duž 3.488 kilometara duge "Linije stvarne kontrole" koja razdvaja dva suseda. 

Kineska vojno-civilna uprava preimenovala je prošle subote 30 pojmova u spornom pograničnom regionu, nazvavši Zangnan delom južnog Tibeta, prenosi "Global tajms".

Preimenovanje je obuhvatilo 11 stambenih područja, 12 planina, četiri reke, jezero, planinski prevoj i deo zemlje, sa 30 novih imena na tibetanskom i pinjin jeziku - pomoćnom izvornom kineskom jeziku.

"Kina je uporna u svojim besmislenim pokušajima da preimenuje mesta u indijskoj državi Arunačal Pradeš. Čvrsto odbacujemo takve pokušaje", rekao je portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar je nazvao kinesko preimenovanje lokacija "besmislenim". On je rekao da je Nju Delhi odlučno odbacio takve pokušaje i vidi Arunačal Pradeš kao "sastavni i neotuđivi deo Indije". 

Reakcija Indije ovoga puta bila je slična kao i prošle godine kada je Peking objavio novu "standardnu kartu" koja je prikazivala Zangnan i visoravan Aksai Čin kao delove Kine. Nju Delhi je odbacio kartu i uložio "oštar diplomatski protest" protiv Kine.

Najnovije zatezanje odnosa dolazi usred već ranije zategnutih između dva azijska nuklearna giganta. Naime, Peking je prošlog meseca kritikovao posetu indijskog premijera Narendre Modija Arunačal Pradešu, tunelu u Himalajima - "Sela", nazvavši ga "inženjerskim čudom". Ocenjuje se da bi ovo moglo da ubrza raspoređivanje indijskih trupa na granici sa Kinom. Nju Delhi je uzvratio, navodeći da "ponavljanje neosnovanih argumenata ne daje takvim tvrdnjama nikakvu validnost".

Bez obzira na to, dve zemlje su prošle nedelje održale novu rundu graničnih pregovora, koji nisu doveli do većeg pomaka.

Tenzije na indijsko-kineskoj granici eskalirale su 2020. nakon što je u sukob u dolini Galvan bilo mrtvih na obe strane. Indijska vojska je od tada zadržala visok nivo borbene gotovosti, dok je vlada pojačala razvoj infrastrukture u regionu.

U međuvremenu, Vašington je nedavno "priznao" Arunačal Pradeš kao deo Indije i usprotivio se "kineskim jednostranim teritorijalnim pretenzijama". 

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je reagovalo na ovakve komentare. "Global tajms" je ranije ovog meseca tvrdio da Amerika pomaže Indiji "na površini", ali da u stvarnosti "daje Indiji primamljiv otrov".

Arunačal Pradeš je indijska savezna država oko čijeg dela teritorije se spore zvanični Peking i Nju Delhi, a nalazi na himalajskoj granici dugačkoj 3.500 kilometara, što je jedna od najdužih kopnenih granica na svetu.

Linija razdvajanja prolazi između oblasti Aksaj Čin koja je pod kontrolom Pekinga i ostatka regiona Džamu i Kašmir. Kina smatra Aksaj Čin delom svog regiona Sinjang, a Indija da je u sastavu njene oblasti Ladak.

image