Svet

Berlin rekonstruiše Bundesver: Nemačka vojska da se odupre "izazovima" Moskve

Planirano je da nemačka armija bude restruktuirana na način da budu "optimalno pripremljeni" za razne vanredne situacije, uključujući i rat sa Rusijom, piše "Politiko".
Berlin rekonstruiše Bundesver: Nemačka vojska da se odupre "izazovima" Moskve© Boris Roessler/picture alliance via Getty Images)

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio je obnavljanje oružanih snaga te zemlje.

Planirano je da nemačka armija bude restruktuirana na način da budu "optimalno pripremljeni" za razne vanredne situacije, uključujući i rat sa Moskvom, piše "Politiko". 

Pretpostavlja se da će se Bundesver podeliti na četiri vrste trupa i pored tradicionalne vojske, mornarice i vazduhoplovstva, uključiće i snage sajber bezbednosti koje će morati da se suprotstave "hibridnim pretnjama" i da učestvuju u elektronskom ratu.

Berlin se nada da će kao rezultat toga njegova vojska postati efikasnija i da će moći da se odupre "izazovima" Moskve.

"Pošto je Rusija dovela u pitanje evropski mirovni poredak, nastala je situacija posebne opasnosti za Nemačku i njene saveznike", rekao je Pistorijus.

On je dodao da će predložene izmene biti sprovedene u narednim mesecima. Priznao je da resor razmatra pitanje vraćanja vojnog roka, ali još ne radi u tom pravcu.

Nemačke oružane snage imaju poteškoća u privlačenju novih regruta. Bundesver ima 181 hiljadu osoblja, a do 2031. planira da poveća broj na 203 hiljade, napominje "Politiko".

image