Svet

Šta je DARPA i kakva je veza Pentagona i virusa korona?

Američki epidemiolozi koji su istraživali viruse SARS dobijali su grantove američke agencije DARPA još 2018. godine
Šta je DARPA i kakva je veza Pentagona i virusa korona?Getty © Jane Barlow - WPA Pool

Na društvenoj mreži Iks isplivala je prepiska dvoje uticajnih američkih epidemiologa, koja otkriva da su stručnjaci, koje je finansirala američka agencija DARPA, učestvovali u istraživanju korona virusa još u martu 2018, godinu i po dana pre izbijanja pandemije tog virusa.

Deo prepiske je na svom Iks nalogu podelio, izvršni direktor Fondacije za slobodu na internetu i nekadašnji zvaničnik Stejt departmenta zadužen za sajber bezbednost Majk Benc, ali i finsko-nemački tehnološki biznismen Kim Dotokom.

U objavi se vidi prepiska poznatog američkog epidemiologa i profesora na Univerzitetu Severna Karolina u Čapel Hilu Ralfa Barica i njegove koleginice Toni Rok.

Ona je u mejlu od 7. marta 2018. zamolila Barica za dodatne informacije o glikoproteinima koje on razvija u kontekstu "DARPA granta na kom sarađuju".

Ralf Baric je od 2014. sarađivao sa Ši Žengli, virusologom sa Instituta za virusologiju u Vuhanu, koja se bavila istraživanjem SARS virusa. Ona je u svom rezimeu naglasila da je od 2014. do 2019. učestvovala u projektima koji su dobili 1,2 miliona dolara u grantovima od američkih državnih institucija, pre svega od Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) i USAID-a.

Na fotografiji se vidi i da je Rokova imala prepisku i da Piterom Dasakom, predsednikom "EkoHelt Alijanse". Reč je o neprofitnoj organizaciji koja se, po sopstvenim tvrdnjama, bavi istraživanjem virusa i sprečavanjem epidemija.

Ta organizacija se našla na udaru kritika početkom 2020, kada su njene veze sa laboratorijom u Vuhanu dovedene u pitanje nakon izbijanja pandemije korona virusa. Pod pritiskom javnosti, američki NIH je obustavio njeno finansiranje.

Organizacija je bila optužena i za korupciju, a rusko Ministarstvo odbrane Dasaka povezuje je sa biolabaratorijama u Ukrajini.

Šta je DARPA?

DARPA je agencija američkog Ministarstva odbrane za razvoj novih tehnologija za vojsku, koja je osnovana na inicijativu američkog predsednika Dvajta Ajzenhauera 7. februara 1958. godine.

Njeno osnivanje je bio odgovor na uspešnu probu satelita "Sputnjik" koji je izveo SSSR, što je Amerikance podstaklo da ulože više resursa u razvoj vojne tehnologije.

Ta agencija je učestvovala u razvoju mnogih tehnologija koje su danas sveprisutne u svakodnevnom životu, od ARPANET-a, preteče interneta, do GPS-a, dronova i satelita za praćenje vremenskih uslova.

Iako DARPA funkcioniše u okviru američkog Ministarstva odbrane, ona je operativno nezavisna u odnosu na istraživačke agencije u okviru Pentagona. Raspolaže vojnim budžetom od oko 3,8 milijardi dolara.

image