Svet

Sijera Leone: Vanredna situacija zbog droge navodno "začinjene" ljudskim kostima

Supstanca, poznata kao "kuš", navodno je izazvala stotine smrtnih slučajeva
Sijera Leone: Vanredna situacija zbog droge navodno "začinjene" ljudskim kostimaGetty © IPS Inter Pess Service / Contributor

Sijera Leone je proglasio "nacionalnu vanrednu situaciju zbog zloupotrebe droga" usled poziva zdravstvenih službi i lokalnih zajednica da zaustave širenje sintetičke droge koja navodno sadrži ljudske kosti i koja je izazvala stotine smrtnih slučajeva.

Droga u pitanju – kuš – je mešavina hemijskih supstanci uključujući, ali ne ograničavajući se na marihuanu, fentanil i tramadol. Kuš izaziva veliku zavisnost i veoma je jeftin, a ima slične efekte kao i kanabis. Širi se zemljom godinama, i navodno je uzrokovao brojne smrti od otkazivanja organa i mentalnih poremećaja, uključujući trajno oštećenje mozga.

"Moja je dužnost da proglasim vanrednu situaciju u zemlji zbog zloupotrebe droga", rekao je predsednik Sijera Leonea Džulijus Maada Bio. "Naša zemlja se trenutno suočava sa egzistencijalnom pretnjom zbog razornog uticaja droga i zavisnosti od droga, posebno razornog sintetičkog kuša", naveo je on, dodajući da je među korisnicima "eskalirao broj smrtnih slučajeva".

Zvaničnih podataka o broju preminulih zbog upotrebe kuša nema, ali prema izveštaju Bi-Bi-Sija koji se poziva na zdravstvene izvore, poslednjih meseci je nekoliko stotina korisnika kuša, uglavnom mladih, umrlo u prestonici Fritaunu. Jedina psihijatrijska bolnica u zemlji saopštila je da je između 2020. i 2023. godine broj prijema povezanih sa kušom skočio za skoro 4.000 odsto i dostigao 1.865 ljudi.

Sastojci koji ulaze u kuš nisu uvek isti, ali prema izveštajima, ponekad sadrži mlevene ljudske kosti, iako je svrha tog "dodatka" nejasna. Nedavni porast upotrebe podstakao je vlasti u Fritaunu da postave policijske straže na grobljima kako bi ih zaštitili od zavisnika koji kopaju grobove kako bi napravili više droge, navode mediji.

Predsednik je rekao da će vlada formirati radnu grupu koja će nadgledati prevenciju zloupotrebe droga, lečenje zavisnika, kao i podršku socijalnim službama i sprovođenje zakona u pokušaju suzbijanja prodaje i upotrebe kuša i drugih droga. On je takođe napomenuo da će vlasti pojačati rad na razbijanju mreža trgovine drogom.

Prema rečima komesara policije u Fritaunu Džozefa Lahaija, lokalni organi za sprovođenje zakona zaplenili su dva kontejnera sa kušom u prestonici ranije ove nedelje, a uhapšeno je sedam osumnjičenih trgovaca drogom.

image