Svet

Izrael povukao svoje trupe iz južne Gaze: Ostala samo brigada Nahal

Brigada Nahal zadužena je da čuva koridor Necarim, koji prolazi kroz Gazu od oblasti Beri, na jugu Izraela, do obale enklave, koji izraelska vojska koristi kako bi vršila racije u severnoj i centralnoj Gazi
Izrael povukao svoje trupe iz južne Gaze: Ostala samo brigada Nahal© Alexi J. Rosenfeld/Getty Images

Izraelska vojska povukla je sve kopnene trupe iz južnog dela Pojasa Gaze, osim brigade Nahal, saopštio je danas portparol vojske, prenosi "Tajms of Izrael".

Brigada Nahal zadužena je da čuva koridor Necarim, koji prolazi kroz Gazu od oblasti Beri, na jugu Izraela, do obale enklave, koji izraelska vojska koristi kako bi vršila racije u severnoj i centralnoj Gazi.

Koridor omogućava izraelskoj vojsci da izvrši racije u severnoj i centralnoj Gazi, sprečava Palestince da se vrate na sever enklave i omogućava humanitarnim organizacijama da isporučuju pomoć direktno u severnu Gazu.

Portparol vojske je dodao da do povlačenja dolazi u trenutku kada se Egipat priprema da bude domaćin nove runde pregovora sa ciljem postizanja primirja i sporazuma o oslobađanju talaca.

Krajem januara, izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da izraelska vojska neće napustiti Pojas Gaze niti će hiljade palestinskih zatvorenika biti puštene dok Izrael ne ispuni svoje ciljeve.

"Nećemo okončati ovaj rat bez postizanja ciljeva. To znači eliminisanje Hamasa, vraćanje svih naših talaca i osiguranje da Gaza više neće predstavljati pretnju Izraelu", naglasio je Netanjahu.

Od početka kopnene ofanzive protiv pripadnika palestinske militantne grupe Hamas, u Pojasu Gaze poginulo je 260 izraelskih vojnika.

U Pojasu Gaze od početka rata 7. oktobra ubijeno je više od 33.000 Palestinaca, od kojih je veliki broj dece.

image