Svet

Bivši analitičar CIA: Sjedinjene Države su sponzor terorizma, Iran je sada žrtva

Kada su Iranci napali američku ambasadu 1979, SAD su bile ogorčene, a sada, kada su napale iransku ambasadu, kažu da je to sasvim u redu, ističe Džonson
Bivši analitičar CIA: Sjedinjene Države su sponzor terorizma, Iran je sada žrtvaGetty © Photo by Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images

Rat na Bliskom istoku pokazao je novu realnost – Iran se za manje od pola veka pretvorio iz terorističke države u žrtvu, dok su Sjedinjene Države zauzele mesto glavnog sponzora terorizma, rekao je bivši analitičar CIA Lari Džonson.

Komentarišući izraelski napad na iranski konzulat u Siriji, kada je ubijeno nekoliko visokorangiranih oficira Iranske revolucionarne garde (IRCG), Džonson je rekao da Tel Aviv veruje da će biti bezbedan ukoliko eliminiše rukovodstvo IRCG, ali da je to glupa i kratkovida politika jer može imati suprotan efekat – izazvati nasilnije i ekstremnije reakcije.

Takođe, prisetio se kako su SAD 1979. godine pretrpele iranski napad na svoju ambasadu, a danas je situacija potpuno suprotna.

"Neverovatno je koliko su se stvari promenile za 45 godina. Godine 1979, kada su iranski studenti upali u američku ambasadu u Teheranu, Iran nije bio zabrinut zbog kršenja granica diplomatskog objekta. U isto vreme SAD su bile ogorčene. Danas je Iran ogorčen zbog kršenja nepovredivosti diplomatskog objekta, a Sjedinjene Države kažu da je to sasvim u redu. Zamenjena mesta", rekao je Džonson u intervjuu za Jutjub kanal "Dajalog vorks".

Dodao je da to mnogo govori i o Iranu i o Sjedinjenim Državama – nekada su se držale visoko, vodile računa o moralnim principima a sada su samo teroristi.

"Mislim da je pošteno reći da su Sjedinjene Države najveći sponzor terorizma u svetu danas, a ne Iran", zaključio je Džonson.

image
VV inauguration
banner