Svet

"Ne upadajte u Netanjahuovu zamku": Iran poručio SAD da se ne mešaju u mogući sukob sa Izraelom

SAD su zauzvrat zatražile od Teherana da u odmazdi ne gađa američke objekte, saopštio je pomoćnik iranskog predsednika Mohamed Džamšidi
"Ne upadajte u Netanjahuovu zamku": Iran poručio SAD da se ne mešaju u mogući sukob sa Izraelom© Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Teheran je upozorio Vašington da se ne meša u potencijalni okršaj Irana i Izraela, dok je Vašington upozorio Teheran da ne gađa američke objekte, izjavio je pomoćnik iranskog predsednika Mohamed Džamšidi.

"U pisanoj poruci, Islamska Republika Iran upozorava američko rukovodstvo da ne bude uvučeno u zamku (izraelskog premijera Benjamina) Netanjahua za (SAD): Klonite se kako ne biste bili povređeni", napisao je Džamšidi na Iksu.

On je dodao da su SAD, "kao odgovor, tražile od Irana da ne gađa američke objekte".

Džamšidijeva objava predstavlja prvi dokaz da Vašington i Teheran održavaju obostrane kanale komunikacije od udara na ambasadu.

Međutim, anonimni američki zvaničnik rekao je za "Aksios" u utorak da su SAD "direktno" obavestile Iran da "nisu umešane u napad i da nisu za njega znale unapred".

Iran je optužio Izraelske odbrambene snage (IDF) za vazdušni napad na iranski konzulat u Damasku, u kojem je ubijeno sedam oficira elitnog Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC), uključujući dva generala.

Dok IDF nije ni potvrdio, ni demantovao svoju odgovornost, ministar odbrane Joav Galant implicirao je da je Tel Aviv odgovoran kada je u sredu rekao da Izrael "udara na neprijatelje širom Bliskog Istoka".

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnej obećao je da će Iran uzvratiti, navodeći u sredu da će Izrael "naravno dobiti šamar zbog ovog poteza". IDF je odgovorio tako što je sve vojnike pozvao na dužnost i počeo da ometa satelitske signale iznad Tel Aviva.

Američki zvaničnici se nisu izjasnili o tome da li bi iranski napad na Izrael bio osnova za vojnu intervenciju. Međutim, Vašington je u više navrata upozoravao Iran da se kloni tekućeg rata između Izraela i Hamasa, što je Teheran uglavnom činio.

Umesto direktnog učešća u sukobu, Iran je nastavio politiku naoružavanja i obuke šiitskih grupa u Iraku i Siriji, kao i libanskog pokreta Hezbolah, koji razmenjuje vatru sa američkim i izraelskim snagama od početka sukoba u oktobru.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je za Si-En-En da su SAD "veoma zabrinute" zbog potencijalnog okršaja Izraela i Irana, pre nego što je dodao da će SAD nastaviti da pružaju vojnu pomoć jevrejskoj državi.

image