Svet

Amerika upozorava: Neizbežno je, Iran će napasti Izrael u narednim danima

Na osnovu procena američkih i izraelskih obaveštajnih službi pitanje je vremena kada će se napad odigrati
Amerika upozorava: Neizbežno je, Iran će napasti Izrael u narednim danima© Tanjug/AP Photo/Omar Sanadiki

SAD i njihove saveznice, prema izveštaju "Blumberga", predviđaju potencijalni iranski napad raketama ili dronovima na Izrael, pozivajući se na izvore upoznate s obaveštajnim informacijama.

Potencijalni napad, tokom kojeg bi bili korišćeni visoko preciznih projektili, mogao bi da se desi u narednim danima, naveli su izvori na osnovu procena američkih i izraelskih obaveštajnih službi.

Iran je zapretio da će udariti na Izrael u znak odmazde za napad na konzulat u Damasku prošle nedelje u kojem su ubijeni visoki iranski vojni zvaničnici. Izrael nije eksplicitno priznao da stoji iza tog napada, iako je tradicionalno sledio politiku dvosmislenosti o operacijama u Siriji, Libanu...

Izraelskim zapadnim saveznicima je rečeno da bi izraelska vlada i vojni objekti mogli biti gađani, ali se ne očekuje da će biti, rekli su oni. "Blumberg" navodi da Amerika pomaže Izraelu u planiranju i razmeni obaveštajnih procena. Izrael je obavestio svoje saveznike da čekaju da dođe do napada, kako bi pokrenuo još jednu kopnenu ofanzivu protiv Hamasa u Rafi, iako nije jasno koliko brzo bi ta operacija mogla da počne.

Američki i zapadni obaveštajci ukazuju na napad iz Irana, ali, kako navode, to ne mora nužno da znači da će udariti na sever Izraela. 

Izraelski zvaničnici se slažu sa stavom saveznika. Oni su takođe javno zapretili Iranu da će, ako udari na izraelsko tlo, Izrael uzvratiti.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnej, rekao je juče da Izrael "mora biti kažnjen" i da će "biti kažnjen" zbog napada na iranski konzulat u Siriji za koji Teheran krivi Tel Aviv.

"Zli režim je napravio grešku, mora biti kažnjen i biće kažnjen", rekao je Hamnei u obraćanju povodom obeležavanja Ramazanskog bajrama.

Strane diplomatske misije se već pripremaju za potencijalne udare, praveći planove za vanredne situacije i evakuaciju, rekao je izvor, napominjući da nisu bili svesni da bilo koje zapadne misije planiraju hitnu evakuaciju.

Dok su SAD tražile od Izraela prekid vatre u Gazi, Bajdenova administracija je takođe signalizirala da je spremna da podrži zemlju u slučaju napada Irana ili njegovih zastupnika.

Još nije jasno da li bi potencijalni napad Irana i njegovih predstavnika pretvorio sukob u širi, dugotrajniji rat, navodi dalje izvor "Blumberga".

Izraelske ambasade se takođe smatraju metom potencijalnih napada nakon prošlonedeljnog napada na Damask, a nekoliko misija širom sveta je zatvoreno.

image
VV inauguration
banner