Svet

Izrael sprema napad na nuklearna postrojenja Irana: Moguća neviđena eskalacija na Bliskom istoku

Udari Izraela po nuklearnim postrojenjima Irana mogli bi da uslede ukoliko se Teheran zaista bude svetio za napad na konzulat u Damasku
Izrael sprema napad na nuklearna postrojenja Irana: Moguća neviđena eskalacija na Bliskom istokuGetty © DigitalGlobe/ScapeWare3d

Izrael će izvršiti napad na postrojenja iranskog nuklearnog programa u slučaju da se Teheran osveti za skorašnji napad na diplomatsko predstavništvo Irana u Damasku, prenosi list "Elaf njuz", pozivajući se na reči neimenovanog zapadnog zvaničnika iz oblasti bezbednosti.

Dva generala Islamske revolucionarne garde u sastavu Kudsa i nekoliko drugih oficira ubijeno je u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku prošle nedelje, a vrhovni vođa Irana Ajatolah Ali Hamnej se zakleo da će "Izrael biti kažnjen".

Prema pisanju "Elaf njuza", portala sa sedištem u Londonu koji piše na arapskom, Izrael već obučava pilote da napadnu "osetljive lokacije" u Iranu, među kojima se potencijalno nalaze i postrojenja nuklearnog programa.

Na izveštavanje "Elafa" se nadovezao i britanski tabloid "San", koji je objavio i listu mogućih meta Izraela od reaktora sa teškom vodom Arak, preko nuklearne elektrane Bušer, do rudnika uranijuma Gačin i postrojenja za obogaćivanje uranijuma Natanz. Britanski tabloid je istakao da bi izraelski napad na bilo koji od ovih ciljeva značio "do sada neviđenu eskalaciju" u sukobu na Bliskom istoku.

Kako je za "Elaf" naveo neimenovani zvaničnik, SAD će nastaviti da podržavaju Izrael i da mu pružaju svu moguću podršku, naoružanje i opremu neophodnu za ovu misiju. U svetlu ovih dešavanja i pretnje Irana da će se osvetiti za napad na konzulat u Damasku, Oružane snage Izraela su već zabranile sva odsustva vojnom osoblju i pokrenule ometanje GPS signala.

Takođe, prema pisanju pojedinih američkih medija, koji se pozivaju na reči američkih obaveštajaca, Teheran namerava da u odmazdi iskoristi balističke rakete i lutajuću municiju kako bi izvršio udar na izraelsku infrastrukturu i to "nakon završetka svetog meseca ramazana".

Sa druge strane, Si-En-En je na osnovu reči neimenovanog američkog špijuna preneo vest da je malo verovatno da će Iran direktno napasti Izrael, zbog straha od odmazde kako Tel Aviva tako i Vašingtona, te će se "oslanjati na razne proksi grupe u regionu".

image