Svet

SAD prete Kini sankcijama zbog nastavka podrške Rusiji

Kako je izjavio zamenik američkog državnog sekretara, Rusija je ojačala svoju vojsku i sada predstavlja značajnu pretnju za Ukrajinu i region
SAD prete Kini sankcijama zbog nastavka podrške RusijiGetty © Greg Mathieson/Mai

Sjedinjene Američke Države su u utorak, nakon posete visokog ruskog diplomate Pekingu, upozorile da će Kinu smatrati odgovornom ukoliko Moskva postigne značajan napredak u Ukrajini, prenosi agencija Frans pres.

Zamenik državnog sekretara Kurt Kembel, koji se ranije zalagao za zaokret američke politike prema Aziji, rekao je da je za SAD održavanje mira i stabilnosti u Evropi "istorijski najvažnija misija."

Nakon što je politika SAD prema Ukrajini dospela u ćorsokak, usled zadržavanja vojne pomoći Ukrajini u Kongresu, Kembel je upozorio da bi ruska teritorijalni dobici mogli da "promene ravnotežu snaga u Evropi na način koji je za nas neprihvatljiv".

"Saopštili smo direktno Kini da će to uticati na odnose SAD i Kine. Nećemo samo sedeti i reći da je sve u redu", rekao je Kembel.

Kako je na sastanku Nacionalnog komitet za američko-kineske odnose rekao Kembel: "To ćemo smatrati ne samo za aktivnosti Rusije, već i kao zajedničke aktivnosti iza kojih stoje Kina i Severna Koreja, što je suprotno našim interesima."

Tokom posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Pekingu, predsednik Kine Si Đinping je rekao ruskom ministru da je Peking spreman da ojača koordinaciju između dve zemlje.

Zamenik američkog državnog sekretara je dodao da je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena upozorila kineske zvaničnike na obaveštajne podatke kojima je raspolagala u februaru 2022, o početku sukoba u Ukrajinu.

Sada, kako je rekao Kembel, posle više od dve godine konflikta u Ukrajini, Rusija je pripremila svoju vojsku koja predstavlja "značajnu pretnju za Ukrajinu i region."

SAD su nekoliko puta zapretile sankcijama Pekingu zbog podrške Rusiji.

image
VV inauguration
banner