Rusija

Si Đinping i Lavrov: Odnosi Rusije i Kine vratili pravdu u međunarodnim odnosima

Kineski lider je preneo iskrene pozdrave ruskom predsedniku Vladimiru Putinu
Si Đinping i Lavrov: Odnosi Rusije i Kine vratili pravdu u međunarodnim odnosimaGetty © Naohiko Hatta-Pool

Diplomatski odnosi Rusije i Kine, koji traju već 75 godina, nisu doneli korist samo ruskom i kineskom narodu, već su imali konstruktivnu ulogu u osiguravanju međunarodne pravde i nepristrasnosti, proučio je kineski predsednik Si Đinping na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

"Rusija i Kina treba da jačaju strateško partnerstvo u međunarodnoj areni, da deluju odgovorno u kontekstu do sada neviđenih promena globalnih razmera i da imaju glavnu ulogu u formiranju sudbine čovečanstva", poručio je Si Đinping na sastanku koji se održava u Domu naroda.

Si Đinping je poručio da ga raduje današnji susret sa, kako je rekao, "iskusnim ruskim diplomatom i starim drugom kineskog naroda" i zahvalio je Sergeju Lavrovu na naporima uloženim u razvoja rusko-kineskih odnosa.

Kineski lider je preneo iskrene pozdrave ruskom predsedniku, a ruski ministar je uzvratio, dodavši da je Vladimir Putin zahvalan na čestitki koju mu je Si Điping uputio nakon pobede na ruskim predsedničkim izborima.

Jedan od glavnih prioriteta spoljne politike Rusije je jačanje saradnje sa Kinom, poručio je ruski ministar tokom sastanka.

"Rusko-kineski odnosi su pokazali da su stabilni i da mogu da se prilagode i najtežim uslovima, s obzirom da u njihovoj osnovi leži uzajamna podrška u onim pitanjima koja su suštinski važna za naše države", ocenio je ruski ministar.

Promet trgovine ostvaruje nove rekorde, a spoljnopolitička veza Moskve i Pekinga predstavlja "lokomotivu" koja dobija sve više pristalica za formiranje pravednijeg, multirpolarnog svetskog pretka i osiguravanje bezbednosti na prostoru Evroazije, naglasio je Lavrov.

Rusija se iskreno raduje svim uspesima koje ostvaruju "kineski prijatelji", iako se mnogi u svetu tome suprotstavljaju, pokušavajući da suzbiju napredak Kine, ali i Rusije, naglasio je Lavrov.

"Rusko-kineski diplomatski odnosi su pokazali koliko je za Moskvu i Peking, ali i za ceo svet, važno uzajamno poverenje, dobrosusedstvo, prijateljstvo, ravnopravnost i uzajamno korisna saradnja koja nije usmerena ni protiv koje treće države", zaključio je Lavrov.

Ruski ministar Sergej Lavrov se u okviru radne posete Pekingu prethodno sastao i sa svojim kineskim kolegom Vang Jiem, gde su razgovarali o "konkretnim ekonomskim prazninama koje nastaju kao rezultat nezakonite politike jednostranih sankcija", a koje će rešavati u okviru BRIKS-a i ŠOS-a.

image