Svet

Austrija tvrdi da ima plan: Do 2027. godine uvoz gasa iz Rusije svode na nulu?

Ministarka energetike predložila je zakon koji obavezuje vladu da diverzifikuje snabdevanje ovim energentom
Austrija tvrdi da ima plan: Do 2027. godine uvoz gasa iz Rusije svode na nulu?© Sean Gallup/Getty Images

Austrija planira da eliminiše energetsku zavisnost od Moskve za manje od pola decenije, objavio je list "Kurijer", pozivajući se na nacrt zakona, koji bi, državi za koju su mediji pisali da je "preplavljena ruskim gasom" trebalo da ponudi izlaz iz "energetske orbite Kremlja".

Za usvajanje ovog propisa potrebno je odobrenje austrijske vladajuće partije i najmanje dve trećine glasova u parlamentu.

Ministarka energetike Austrije Leonor Gevesler u februaru je pozvala da se preduzmu radikalni koraci za smanjenje zavisnosti zemlje od tog energenta, uključujući raskid dugoročnog sporazuma koji državna energetska kompanija OMV ima sa ruskim "Gaspromom" do 2040. Ministarka je priznala da je udeo austrijskog uvoza gasa iz Rusije porastao i dostigao rekordnih 98 odsto u decembru.

Gevesler je, naime, poslala nacrt zakona, koji obavezuje vladu da diverzifikuje snabdevanje zemlje gasom.

Predlog ministra obuhvata izmene i dopune Zakona o gasnoj industriji, Zakona o diversifikaciji gasa i Zakona o energetskom upravljanju.

Cilj je da se uvoz ruskog gasa svede na nulu već do 2027. godine, a kako se navodi, svaki dobavljač gasa u Austriji bio bi u obavezi da prikaže sve veći udeo neruskog gasa u svojim količinama od gasne 2024/25. godine koja počinje u oktobru.

Evropska unija, inače, nije uvela sankcije protiv uvoza ruskog gasa, ali je većina zemalja članica, nakon početka Specijalne operacije, postavila cilj da smanji kupovinu ovog energenta od Rusije i time smanji energetsku zavisnost od Moskve.

image
VV inauguration
banner