Svet

Američki zvaničnik: Niko, osim možda Netanjahua, ne želi da ovo izmakne kontroli

Nemojte da uradite nešto zbog čega ćete zažaliti, poručio je Vašington Izraelu
Američki zvaničnik: Niko, osim možda Netanjahua, ne želi da ovo izmakne kontroliGetty © Anadolu / Contributor

Glavna poruka Bajdenove administracije za Izrael nakon iranskog vazdušnog napada svodi se na sledeće: Stanite i razmislite.

Američki zvaničnici očekuju da će Izrael na neki način odgovoriti na subotnje udare, ali i javno i privatno pokušavaju da ubede Izrael i premijera Benjamina Netanjahua da izaberu ograničen odgovor umesto sveopšteg oružanog kontranapada koji bi, strahuju, gurnuo region u rat.

"Savetujemo im da udahnu pre nego što odgovore", rekao je "Politiku" američki zvaničnik upoznat sa Bliskim istokom. Ako Izrael odgovori, taj odgovor "treba da bude proporcionalan i da ovaj ciklus dovede do kraja".

Uprkos sve oštrijim kritikama administracije Džozefa Bajdena zbog izraelskog rata u Pojasu Gaze gde civili umiru od gladi i bombardovanja, Amerika i dalje ostaje glavni vojni partner Izraela i Vašington je više puta naglasio "gvozdenu" podršku Tel Avivu, osuđujući napad Irana koji je, pak, bio odgovor na bombardovanje njihovog diplomatskog predstavništva u Siriji za koji Teheran optužuje Izrael.

Predsednik SAD Džozef Bajden, koji se oglasio u subotu uveče povodom napada na Iran, nije pominjao razlike između njega i Netanjahua, niti frustracije koje neki američki zvaničnici osećaju zbog činjenice da je, gađajući iranske vojne oficire, Izrael udario, kako je Iran rekao, diplomatsku ustanovu - što je ozbiljno kršenje međunarodnih normi.

Zvaničnici Bajdenove administracije ističu da je iranski napad u velikoj meri osujećen kombinacijom američke, izraelske i arapske vazdušne odbrane tako da je retko koji projektil pogodio metu u Izraelu. Takva koordinisana odbrana je dokazala da Izrael nije izolovan na globalnoj sceni i da Iran ne može da probije njegovu odbranu, tvrde su oni.

Ali, šta god da Izrael sada uradi, trebalo bi da bude ograničeno i, "s obzirom na količinu rizika koji preuzimamo, očekujemo da će nas obavestiti pre nego što bilo šta preduzmu", rekao je drugi američki zvaničnik.

Pošto je iranski napad najavljen dosta unapred, američki zvaničnici proveli su veći deo prošle nedelje privatno savetujući Izraelce da dobro razmisle pre nego što uzvrate.

Netanjahu je dugo agitovao protiv Teherana. On i mnogi drugi Izraelci smatraju da je Iran delimično odgovoran za rat u Gazi zbog vojne podrške Hamasu.

Ipak, mnogi zvaničnici Bajdenove administracije, kao i mnogi Izraelci, veruju da Netanjahu - poznat kao Bibi - želi da zadrži Izrael u ratu kako bi produžio svoj ostanak na vlasti. Mnogi Izraelci ga krive za napad Hamasa 7. oktobra koji je izazvao rat u Gazi. Novi izbori, na koje su pozvali saveznici Izraela u SAD i član izraelskog ratnog kabineta, verovatno bi doveli do teškog poraza Netanjahua.

"Niko osim možda Bibija ne želi da ovo izmakne kontroli", rekao je visoki američki zvaničnik.

image
VV inauguration
banner