Svet

Skot Riter o udaru na Nevatim i Ramon: Najbolji sistemi na svetu nisu ih zaštitili od iranskih raketa

"Najbolji protivraketni odbrambeni sistem na svetu nije mogao da zaštiti lokacije koje je trebalo od napada iranskim projektilima. Ko ima prevlast u odvraćanju? To nije Izrael", ističe nekadašnji obaveštajac CIA
Skot Riter o udaru na Nevatim i Ramon: Najbolji sistemi na svetu nisu ih zaštitili od iranskih raketaGetty © Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Iako Sjedinjene Države imaju napredni radar AN/TPI-2 stacioniran na vrhu planine Har Keren u pustinji Negev, iranske rakete pogodile su vazduhoplovne baze "Nevatim" i "Ramon", ističe bivši obaveštajac CIA Skot Riter.

Po njegovim rečima, pomenuti prenosni radar s velikim dometom treba da otkrije lansiranje iranskih raketa i prenese podatke o njihovim ciljevima izraelskoj strani, kao i američkim trupama stacioniranim da zaštite osetljive izraelske lokacije uključujući grad Dimona (u kom se nalazi najveći izraelski centar za istraživanje nuklearne tehnologije) i pomenute vazdušne baze "Nevatim" i "Ramon".

"Međutim, najbolji osmatrački radar na svetu, koji je radio zajedno sa najsofisticiranijom protivraketnom odbranom na svetu, bio je nemoćan pri iranskim napadom", konstatuje Riter u objavi na Iksu.

Dodao je da svi koji jučerašnje događaje pokušavaju da predstave kao pobedu Izraela treba da prihvate tu činjenicu.

"Najbolji protivraketni odbrambeni sistem na svetu nije mogao da zaštiti lokacije koje je trebalo da zaštiti od napada iranskim projektilima. Ko ima prevlast u odvraćanju? To nije Izrael", zaključuje Riter.

U noći između 13. i 14. aprila, Oružane snage Irana izvele su masovni vazdušni napad na Izrael, u kome je korišćeno na stotine komada lutajuće municije (dronova kamikaza), krstarećih i balističkih raketa.

Sudeći po informacijama i saopštenjima zvaničnika iranske vojske, glavne mete napada bile su vazduhoplovne baze "Ramon" i "Nevatim", u kojima su, između ostalog, stacionirani borbeni avioni F-16, odnosno F-15 i F-35 izraelske avijacije.

Na "Nevatim" je tokom napada palo nekoliko balističkih projektila, zbog čega je oštećen aerodrom u sklopu baze, dok je u "Ramonu" uništeno komandno mesto, kontrolna soba, radar i lanseri sistema PVO, kao i četiri aviona F-16 iz sastava 201. i 253. lovačke eskadrile.

Inače, američka baza u pustinji Negev, samo 20 kilometara od Gaze, a pod kodnim nazivom "Lokacija 512" je radarski objekat koji nadgleda nebo radi raketnih napada na Izrael. Pentagon joj je dodelio više miliona dolara dva meseca pre izbijanja sukoba na Bliskom istoku.

Baza, navodno, nije uspostavljena da bi SAD pomagale Izraelu u borbi protiv palestinskih militanata, već zbog Irana.

image