Svet

MMF: Ukrajini potrebno 42 milijarde dolara, verujemo da će Kijev dobiti taj iznos

Moramo da nastavimo da pomno pratimo situaciju u toj zemlji. Podrška Kijevu ostaje stabilna i održiva, poručila je generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva
MMF: Ukrajini potrebno 42 milijarde dolara, verujemo da će Kijev dobiti taj iznosGetty © Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket

Međunarodni monetarni fond (MMF) procenjuje da su potrebe Ukrajine za 2024. 42 milijarde dolara i nada se da će Kijev uspeti da dobije taj iznos, izjavila je generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva. 

"Uvereni smo da će potrebe Ukrajine biti zadovoljene. Moramo da nastavimo da pomno pratimo situaciju u toj zemlji. Podrška Kijevu ostaje stabilna i održiva", kazala je Georgijeva na konferenciji za novinare tokom prolećne sednice upravnih tela fonda i Svetske banke u Vašingtonu.

Prema njenim rečima, davanje kredita Kijevu od MMF-a je "katalizator finansijske podrške Ukrajini" koji je "prikupio 122 milijarde dolara za četiri godine".

"To daje ukrajinskim vlastima uverenje da će sredstva biti obezbeđena", ukazala je ona.

Prošle nedelje, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je zemlji potrebno oko 700 milijardi dolara za obnovu, dok izveštaj Svetske banke objavljen sredinom februara navodi da će za obnovu Ukrajine u narednih 10 godina biti potrebno 486 milijardi dolara.

Ističe se da je taj iznos više nego dvostruko veći od ekonomije Ukrajine u vreme pre sukoba.

Prema navodima organizacije, najveći rashodi će se odnositi na stambenu izgradnju - više od 80 milijardi dolara, transport - skoro 74 milijarde dolara i obnovu trgovinskog i industrijskog sektora - 67,5 milijardi dolara.

Cene energenata omogućile američkoj ekonomiji da se razvija bolje od evropske

MMF pripisuje cene energenata kao jedan od faktora koji je omogućio američkoj ekonomiji da nadmaši evropske zemlje, dodala je Georgijeva.

"Ako pogledate SAD, postoje tri faktora po kojima se američka ekonomija ističe. Prvo, Sjedinjene Države imaju moć inovacije, koja se lako razvija u biznis. Drugo, SAD iskorišćavaju obilje radne snage koja dolazi preko granice", ukazala je.

Kao treći razlog Georgijeva je navela to  što su SAD imale koristi od povoljnijih uslova u pogledu cena energenata, što je bio prilično ozbiljan faktor za Evropu.

image
VV inauguration
banner