Svet

Nemačka učestvuje u vežbi na granici sa Rusijom: Počela "Velika kvadriga 2024" u Litvaniji

Ova vežba bi prema rasporedu trebalo da se okonča krajem maja, a u njoj će, između ostalog, biti angažovano 200 jedinica nemačke vojne tehnike, uključujući tenkove "leopard 2" i borbena vozila pešadije "puma" i "bokser"
Nemačka učestvuje u vežbi na granici sa Rusijom: Počela "Velika kvadriga 2024" u LitvanijiGetty © Sean Gallup

Više od 3.000 nemačkih vojnika učestvuje u vežbi "Velika kvadriga 2024" (Grand Quadriga 2024) koja je počela u Litvaniji u utorak. Ova vežbovna aktivnost je deo veće, višemesečne NATO vežbe "Nepokolebljiv branilac 24" koja je pokrenuta krajem januara.

Litvanija deli granicu sa ruskom eksklavom Kalinjingradom, kao i sa najbližim saveznikom Rusije – Belorusijom. U odvojenom događaju ranije tokom meseca, Berlin je rasporedio vojnu jedinicu u ovoj baltičkoj zemlji kao deo plana da u njoj formira oklopnu brigadu, koja će tamo biti stalno stacionirana. Moskva je ove planove označila kao pretnju koja zahteva "specijalne mere" kao odgovor.

Vežba "Velika kvadriga" bi prema rasporedu trebalo da se okonča krajem maja, a u njoj će, između ostalog, biti angažovano 200 jedinica nemačke vojne tehnike, uključujući tenkove "leopard 2" i borbena vozila pešadije "puma" i "bokser".

U saopštenju od prošlog četvrtka, litvanska vojska napisala je da će "vežba biti usredsređena na premeštanje dve divizije iz centralnoevropskog u region istočne Evrope" i dodala da će "litvanske jedinice koje se obučavaju rame uz rame sa nemačkim učesnicima, isplanirati i izvršiti ovu operaciju".

Istovremeno, Bundesver je otkrio da će njegova oklopna divizija biti transportovana plovilima, železnicom i putevima u Litvaniju, gde će "uvežbavati odbranu i kontraofanzivu savezničkoj teritoriji".

Pored opisane, u Litvaniji će istovremeno biti održano još nekoliko vojnih vežbi uključujući "Napad sabljom", "Hrabri grifin 2024/2" i "Udar groma" i to sve u sklopu gorepomenutog "Nepokolebljivog branioca".

Podsećanja radi, "Nepokolebljiv branilac" je označen kao najveća NATO vežba u poslednjih nekoliko decenija, u kojoj će učestvovati oko 90.000 vojnika, 1.100 borbenih vozila, 50 pomorskih plovila, 80 helikoptera, bespilotnih letelica i borbenih aviona, iz 32 države članice.

image
VV inauguration
banner