Svet

London prebacuje industriju u ratni režim: Obećao Kijevu paket vojne pomoći od 617 miliona dolara

"Postavićemo britansku odbrambenu industriju na ratne noge", rekao je predsednik Vlade Velike Britanije
London prebacuje industriju u ratni režim: Obećao Kijevu paket vojne pomoći od 617 miliona dolara© Henry Nicholls - WPA Pool/Getty Images)

Britanski premijer Riši Sunak najavio je prelazak odbrambene industrije na ratni režim, prenosi "RIA Novosti" pozivajući se na poljski portal "Interia".

"Britanska odbrambena industrija prelazi u ratni režim. Jedna od centralnih lekcija rata u Ukrajini je da su nam potrebne dublje zalihe municije da industrija bude u stanju da je brže proizvodi", rekao je on na brifingu u štabu 1. varšavske oklopne brigade.

On je prethodno upozorio na povećane pretnje za bezbednost u svetu i dodao da Britanija ne precenjuje opasnost.

"Nismo na ivici rata, niti ga priželjkujemo", tvrdi Sunak.

Predsednik Vlade Velike Britanije je takođe napomenuo da će Ukrajini biti pružena vojna pomoć, u najmanju ruku u istoj meri kao do sada, sve dok je to potrebno.

Ranije u utorak, Sunak je potvrdio da će London obezbediti kijevskom režimu svoj najveći paket pomoći do sada, vredan 500 miliona funti (više od 617 miliona dolara), kao i 400 vozila i hiljade oružja, uključujući krstareće rakete dugog dometa "storm šedou".

Osim toga, u martu se britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izjasnio protiv inicijative za mirovne pregovore.

Prema njegovim rečima, ako, uz snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine, podrže i pregovore za rešavanje sukoba, onda "ni jedno ni drugo neće uspeti".

Šef diplomatije je opisao dva moguća scenarija, prvi u kojem Ukrajina uspeva da gurne Rusiju u stranu što bi sa njegove tačke gledišta, učinilo da Zapad može da se raduje svetlijoj budućnosti sa jačim NATO-om. U suprotnom, Evropu i ceo svet čeka velika neizvesnost, ocenio je Kameron.

Vladimir Putin je u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu detaljno objasnio da Moskva neće napasti članice Severnoatlantske alijanse, jer to nema smisla.

Putin je takođe naglasio da zapadni političari redovno zastrašuju svoje građane ruskom pretnjom kako bi skrenuli pažnju sa unutrašnjih problema.

Sada su, kako je istakao šef ruske države, zapadne zemlje počele da shvataju da je strateški poraz Rusije u sukobu sa Ukrajinom nemoguć, pa treba da razmisle o daljim koracima.

Moskva je spremna za dijalog, dodao je predsednik Ruske Federacije.

image
VV inauguration
banner