Svet

Vojska im se raspada ali opremaju Ukrajinu: Najveći paket vojne pomoći u istoriji Ostrva

Velika Britanija je do sada obećala skoro 12 milijardi funti podrške Ukrajini od februara 2022. godine
Vojska im se raspada ali opremaju Ukrajinu: Najveći paket vojne pomoći u istoriji OstrvaGetty © ikholwadia

Britanski premijer Riši Sunak obećao je Ukrajini najveći paket vojne pomoći u istoriji Ostrva, vredan 617 miliona dolara.

Ujedinjeno Kraljevstvo planira da Kijevu pošalje vitalnu opremu, uključujući 400 vozila, više od 1.600 projektila, četiri miliona komada municije, 60 čamaca, kao i dodatnih 500 miliona funti, čime će ukupno vojno finansiranje Ukrajine ove godine biti tri milijarde funti, prenosi "Gardijan".

"Odbrana Ukrajine od brutalnih ambicija Rusije je od vitalnog značaja za našu bezbednost i za celu Evropu. Ako Putinu bude dozvoljeno da uspe u ovom agresorskom ratu, on se neće zaustaviti na poljskoj granici", rekao je Sunak uoči puta u Poljsku gde će sa poljskim liderom Donaldom Tuskom i generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergov razgovarati o evropskoj bezbednosti.

"Ukrajinske oružane snage nastavljaju da se hrabro bore, ali im je potrebna naša podrška – i potrebna im je sada. Ovaj paket će pomoći da se osigura da Ukrajina ima ono što im je potrebno za borbu protiv Rusije. Ujedinjeno Kraljevstvo će uvek igrati svoju ulogu na čelu evropske bezbednosti, braneći naše nacionalne interese i stojeći uz naše NATO saveznike", poručio je Sunak.

Velika Britanija je do sada obećala skoro 12 milijardi funti podrške Ukrajini od februara 2022. godine, od čega je 7,1 milijardi funti za vojnu pomoć, a ostatak za humanitarnu i ekonomsku podršku.

Sunakova najava dolazi kada je Predstavnički dom američkog Kongresa, nakon višemesečnog odugovlačenja, odobrio paket nove vojne pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara.

Sekretar odbrane Grant Šaps rekao je: "Ovaj rekordni paket vojne pomoći će predsedniku Zelenskom i njegovoj hrabroj naciji dati više opreme koja im je potrebna da izbace Putina i povrate mir i stabilnost u Evropi", poručio je britanski ministar odbrane Grant Šaops i dodao: "Nikada nećemo dozvoliti da svet zaboravi egzistencijalnu bitku koju Ukrajina vodi, i uz našu trajnu podršku, oni će pobediti".

image
VV inauguration
banner